Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det spelar ingen roll om det är en vänsterextremist, högerextremist eller islamist som med våld försöker tysta motståndare, det är en metod som utgör ett fundamentalt hot mot det demokratiska samhället och som med kraft behöver motarbetas, skriver debattörerna.
Det spelar ingen roll om det är en vänsterextremist, högerextremist eller islamist som med våld försöker tysta motståndare, det är en metod som utgör ett fundamentalt hot mot det demokratiska samhället och som med kraft behöver motarbetas, skriver debattörerna.

Kriminalisera deltagande i Afa

Under helgen skedde ytterligare en attack mot demokratin från den vänsterextrema organisationen Afa, som påstår sig vilja bekämpa fascism. Från många politiska håll kom fördömanden, men det räcker inte. Det som behövs är ett förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer, skriver Tobias Andersson, Ungsvenskarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Denna gång var det finansregionrådet i Stockholm som drabbades av ett så kallat hembesök, där boendet vandaliserades med klotter där det stod "Avgå". En grov kränkning av den privata sfären, men dessvärre varken första eller sista gången som vänsterextremister försöker tysta sina meningsmotståndare med våld eller hot om våld. Det har varit ett stående inslag i den politiska vardagen.

En organisation som systematiskt använder våld för att uppnå politiska mål borde rimligtvis stöta på hårt motstånd från hela samhället. Afa har dessvärre gott om vänner och försvarare även bland de etablerade partierna, som konsekvent relativiserar och normaliserar våldsutövningen.

Kontinuerligt vurmande

På Vänsterpartiets valmaterial kunde man hitta personer med Afa-tröjor, deras ungdomsförbunds vana att störa ut demokratiska möten, vandalisera andra partiers valaffischer och valstugor samt kontinuerliga vurmande för organisationen gör det svårt att veta var Ung Vänster slutar och var Afa börjar. Även Socialdemokraterna har svårt att prata om det vänsterextremistiska våldet och vill i stället begränsa debatten och förslagen till att motverka högerextremistiska krafter.

Det spelar ingen roll om det är en vänsterextremist, högerextremist eller islamist som med våld försöker tysta motståndare, det är en metod som utgör ett fundamentalt hot mot det demokratiska samhället och som med kraft behöver motarbetas. Vi vill därför se en lagstiftning som riktar sig mot det antidemokratiska agerandet, utan att göra skillnad på vilken ideologi personen bekänner sig till:

Förbättra utbildningsstöd

1.Inför en nationell handlingsplan mot extremism. Arbetet med att upptäcka och motverka radikalisering behöver stärkas så att även kommunala, regionala och statliga enheter har en välfungerande samverkan och en tydlig ansvarsfördelning när en person som uppvisar tecken på radikalisering uppmärksammas.

2.Förbättra utbildningsstöd till myndighetspersonal. För att öka förutsättningarna att tidigt hitta personer som uppvisar tecken på radikalisering måste stödet till lärare och annan myndighetspersonal som troligen kan komma i kontakt med personer som uppvisar tecken på radikalisering stärkas.

3.Kriminalisera deltagande i våldsbejakande organisationer. Organisationer som Afa kan svårligen klassas som något annat än en terroristorganisation. Det krävs därför att nuvarande lag om samröre med terroristorganisationer utvidgas så att samtliga organisationer som använder våld som politisk metod innefattas.

Med dessa förslag får vi förutsättningarna för att komma åt hotet mot demokratin från alla de ideologiska ytterkanterna. Nu är det upp till partierna på vänsterkanten att visa att de på riktigt ser ett problem med våld mot politiska meningsmotståndare och sluta blockera förslag som även riktar sig mot vänsterextrema organisationer.

Tobias Andersson, nationell talesperson, Ungsvenskarna

Emil Eneblad, rättspolitisk talesperson, Ungsvenskarna

Felix Byström, migrations- och integrationspolitisk talesperson, Ungsvenskarna