Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konservativa krafter försöker nu återigen skicka kvinnor tillbaka till spisen, skriver olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S).
Konservativa krafter försöker nu återigen skicka kvinnor tillbaka till spisen, skriver olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S).

Krav på sambeskattning historielöst och antifeministiskt

Att kvinnor tjänar mindre än män får allvarliga konsekvenser, både för kvinnors möjlighet till försörjning och frihet, men också för samhällsekonomin i sin helhet. Sambeskattning är definitivt inte en lösning, skriver Olle Ludvigsson (S) och Anna Hedh (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Sambeskattning, 7/12, 10/1 och 11/11

Vi ser att Kristdemokraterna och KDU båda har svarat på vår debattartikel om sambeskattning. Två totalt motsägelsefulla svar. Sveriges kristdemokrater kan uppenbarligen inte enas om en reform som är direkt avgörande för kvinnors frihet och som blev verklighet i Sverige för nästan 50 år sedan. Parallellt driver Sverigedemokraterna aktivt att sambeskattning skall återinföras. Det är mycket uppseendeväckande, historielöst och antifeministiskt.

Lönegapet mellan kvinnor och män i EU:s medlemsländer är nu 16 procent, en siffra som bara stått still de senaste åren. Gapet har alltså inte minskat och kommissionen slår fast i en rapport som kom förra året att om utvecklingen fortgår i samma takt som nu och inget aktivt händer, så kommer kvinnor och män tjäna lika mycket nästa årtusende. Alltså år 3018.

Komplexa orsaker

Anledningar till att kvinnor tjänar mindre än män är både många och komplexa. Det handlar om deltid, att det faktiskt råder reell diskriminering på arbetsmarknaden mellan kvinnor och män, men också att sambeskattning fortfarande tillämpas i Europa. Det är mycket allvarligt, både för kvinnors möjlighet till försörjning och frihet, men också för samhällsekonomin i sin helhet.

Kvinnors rätt att försörja sig själva handlar inte om valfrihet. Det är en frihetsreform.

EU är inte bara ett överstatligt samarbete mellan medlemsländer. EU är också en plattform för att utbyta bra idéer och lösningar mellan medlemsländer. Sverige tillsammans med Finland är de enda medlemsländerna som fullt ut beskattar människor individuellt, oavsett om du ingår i ett äktenskap eller inte.

Vi kan tydligt se att avskaffandet av sambeskattning har varit avgörande för kvinnors frihet och kvinnors möjligheter att själva bestämma över sina egna liv. Det visas bland annat av att Sverige och Finland rankas som trea och fyra av värdens mest jämställda länder. Det är något vi ska vara stolta över.

Begränsar kvinnors liv

Att Sverigedemokraterna och delar av Kristdemokraterna nu driver att sambeskattningen skall återinföras är ingenting annat än ett försök att begränsa kvinnors liv och minska kvinnors möjligheter till försörjning.

Kvinnors rätt att försörja sig själva handlar inte om valfrihet. Det är en frihetsreform. Avskaffandet av sambeskattning har dessutom som bieffekt haft mycket goda effekter för den svenska ekonomin. EU:s BNP skulle växa med minst tolv procentenheter om kvinnor i EU deltog på arbetsmarknaden i samma utsträckning som män och könsskillnaderna i sysselsättning skulle elimineras.

Den ekonomiska potentialen är alltså enorm. Något som Sverigedemokrater och vissa delar av Kristdemokraterna åtminstone måste bry sig om.

Sambeskattningens avskaffande är en frihetsreform för att kvinnor skall kunna bestämma över sin egen ekonomi. Men det är också en frihetsreform för männen, som inte har en absolut börda av att försörja sin partner helt och hållet, och kan därmed få möjlighet att ta ett större ansvar för hemmet. Något som borde vara helt självklart. En fråga vi trodde var avgjord 1971. Men konservativa krafter försöker nu återigen skicka kvinnor tillbaka till spisen.

Olle Ludvigsson (S)

Europaparlamentariker

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker