Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi vill pressa tillbaka trångboddheten och ge fler möjligheten till bostadskarriär genom att bygga hem för 300 000 i Göteborgs förorter, skriver debattörerna.

Krav på grönytor är en bromskloss

DEBATT: Inte bara Göteborgs centrum behöver förtätas, även förorter som Bergsjön, Biskopsgården och Frölunda måste bli tätare. Men krav på orimligt stora grönytor i förorten sätter krokben för detta, skriver Axel Darvik (L) och Ulf Sjöberg (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna vill utveckla de glesa stadsdelarna i Göteborg som har bra kollektivtrafik till hållbara stadsdelar. FN-organet UN Habitat har tagit fram principer för vad en hållbar stadsdel behöver. Hammarkullen, Bergsjön, Hjällbo, Biskopsgården, Frölunda, med flera måste framförallt bli tätare. Vi vill pressa tillbaka trångboddheten och ge fler möjligheten till bostadskarriär genom att bygga hem för 300 000 i Göteborgs förorter.

Områdena behöver också en gatustruktur där människor samlas i knutpunkter för att butiker, restauranger och kaféer ska få tillräckligt med kunder. I förorterna är de flesta bostäderna byggda med liknande standard och hyresrätten dominerar stort. Det är inte bra för den sociala blandningen och det finns inte många möjligheter till bostadskarriär i sin egen stadsdel. Nya bostäder och lokaler är nödvändiga för att göra områdena till levande samhällen i stället för sovande satelliter.

S och MP i miljönämnden vill däremot stoppa en förtätning av Göteborgs glesa områden. De röstade igenom nya normer för grönytor där kraven på gröna ytor blir högst för villaområden och sedan lägre ju närmare centrum man kommer. Tanken är god, att värna det gröna, men de enkelspåriga normerna gör S och MP blinda för helheten. Villaområden ska enligt grönytereglerna fortsätta att vara villaområden, satsningar likt Nya Hovås ska stoppas.

Stopp i utvecklingen

Kvillebäcken har enligt de nya kraven alldeles för lite grönt även om parken runt bäcken räknas in. För förorterna blir det stopp för all utveckling. Inga nya bostäder eller nya butiker kan byggas. Liberalerna vill skapa gröna ytor med hög kvalitet som blir till mötesplatser, men kraven ska inte vara högre på Hammarkullen än på Haga. Täta områden kan få bra kollektivtrafik och minskar behovet av bil. Totalt sett minskar det belastningen på miljön. Kraven från S och MP på stora grönområden mitt i stadsdelen leder i stället till otrygghet och att invånare känner sig isolerade i sitt bostadsområde.

Motargumentet från S och MP är att det går att bygga tätare om man samtidigt bekostar dyra ”gröna investeringar”, till exempel nya fågeldammar och sumpmarker. Problemet är att de boende måste betala i slutänden och då blir det inga nya bostäder i förorterna utan bara nya villor i villaområdena. I Liberalernas Göteborg utvecklar vi täta och levande förorter.

Axel Darvik (L)

2:e vice ordförande miljö- och klimatnämnden

Ulf Sjöberg (L)

ersättare miljö- och klimatnämnden