Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kränkningar är en komplex fråga

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Genmäle

till Elaine Eksvärd, krönika i GP 14/5

Elaine Eksvärd har i sin krönika missuppfattat Gymnastikförbundets motion till Riksidrottsmötet vilken hon menar ”strider mot svensk lag”. Vi vill vara glasklara med att när misstanke om brott finns ska en polisanmälan göras. Samhällets lagar ska alltid sättas först och ska inte ersättas av idrottens regelverk. Svårigheterna uppstår när det handlar om sådant som inte är olagligt utan snarare handlar om ett olämpligt ledarskap eller olämpligt beteende.

Våra erfarenheter inom gymnastiken säger att den här typen av frågor är komplexa och det kan ta olika lång tid att komma till insikt om fysiska och psykiska kränkningar. Exempelvis kan det handla om osunda maktförhållanden mellan tränare, föräldrar och aktiva. Det är därför vi vill utvidga möjligheten att anmäla en sådan situation från två månader till två år.

Gymnastikförbundet vill att idrottens regelverk utvecklas och det förebyggande arbetet är viktigast. En förlängd preskriptionstid för anmälan tillsammans med vårt förslag om en gemensam etisk kod och idrottsombudsman kommer att ge svensk idrott ökade förutsättningar för en utvecklande, trygg och säker föreningsmiljö.

Johan Fyrberg

generalsekreterare Gymnastikförbundet

 

SVAR: Vad bra att preskriptionstiden var en missuppfattning. Som retoriker vill jag ändå passa på att ge Riksidrottsförbundet och Gymnastikförbundet ett tips: formulera er så att alla förstår. Det verkar ju som att även förövare och föreningar missförstår er preskriptionstid och utnyttjar den till sin fördel. Ska denna regel användas mot olämpligt beteende får ni vara väldigt tydliga med vad olämpligt beteende är. Är det ”olämpligt" för en tränare att prata sex med barnen, så som Ida Marko Vargaas tränare gjorde? Är det olämpligt för föreningen att låta honom vara kvar sex år efter domen?

Ni säger att frågor om fysiska kränkningar är komplexa. Nej, de är väldigt enkla. De är fel. Visa att ni tydligt tar avstånd från dem genom att ta bort preskriptionstiderna för det ni kallar ”olämpligt beteende". Ett barn ska ha all tid i världen att berätta något som drabbat barnet. Ge alla barn chans att berätta och ge dem all tid i världen.

Elaine Eksvärd

krönikör GP, retoriker samt vd och grundare av Snacka Snyggt