Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kostnadsjakten passar inte i offentlig förvaltning

Jonas Ransgård (M) ser inte det olämpliga i att outsourca hantering av information som i fel händer kan användas mot landets säkerhet. Men kostnadsjakten riskerar att resultera i fler läckor och nya problem, skriver Robert Björkenwall och Jaan Ungersson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Transportstyrelsen, 27/7

Vi ser säkert lika allvarligt som Jonas Ransgård (M) på både den risk för säkerhetsläcka som hanteringen av IT-tjänsterna på Transportstyrelsen resulterat i som allvaret i det brott som dess nu avskedade generaldirektör gjorde sig skyldig till.

Det beklagliga med Jonas Ransgård är dock den uppenbara blindhet han uppdagar för det olämpliga i att outsourca hela skötseln av register och handlingar som är av grundläggande betydelse för landets försvar och säkerhet till privata företag i utlandet.

NPM är inte lämplig

Det vi vill påtala med vårt debattinlägg är bland annat att den av Jonas Ransgårds parti varmt omhuldade förvaltningsmodell som fått benämningen ”New Public Management” (NPM) och där kostnadsjakten blivit en central del av verksamheten riskerar att resultera i fler läckor och nya problem. Såväl händelsen vid Transport-styrelsen som till exempel de uppenbara underhållsproblemen i vårt järnvägsnät och den aktuella skandalen med sophämtningen i Stockholm samt mycket mera visar på ett konkret vis att kostnadsjakt i form av outsourcing, privatisering och bruk av underentreprenader inte passar för offentlig förvaltning.

Det är en lärdom som kanske också Moderaterna i Göteborg skulle kunna ta till sig.

Robert Björkenwall

frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bl.a riksdag och regeringskansli

Jaan Ungerson

omvärldsanalytiker