Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Stolpe, Kortedalabo

Kortedala – en ocean av möjligheter!

Kortedala skulle kunna gå en ljus framtid till mötes. Men tyvärr ser det inte ut som om Göteborgs kulturnämnds utredning om Kortedala väckt någon som helst genklang i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och förvaltning, skriver Eva Stolpe.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Eva Stolpe, Kortedalabo
Eva Stolpe, Kortedalabo

Så härligt det skulle kunna vara att sitta som stadsdelspolitiker i Kortedala den här våren, 2018! Det finns en ocean av möjligheter till dynamisk utveckling av stadsdelen, bara att sätta igång! Allt presenteras i en färsk kommunal utredning om samhälle och kultur i Kortedala. Några exempel:

Ett nav i stadsdelen

1. Kortedala bibliotek är alldeles tydligt ett nav i stadsdelen, både för kultur och social samvaro, integration och barnverksamhet. Biblioteket nämns nästan på var och varannan sida i utredningen, och av i stort sett alla som intervjuas. Tonåringarna pratar om en lugn oas där de kan sitta och läsa, krogägaren gillar biblioteket för det drar folk till torget, där finns språkcafé och schack och böcker till barnen. Den enda som har lite kritik är bibliotekarien, som tycker biblioteket är för trångt för alla verksamheter och de tusen dagliga besökarna.

Ett litet tips

Men här kan jag ge ett tips: Alldeles bredvid biblioteket ligger en sedan länge oanvänd lokal på 800 kvadratmeter. Perfekt för att utvidga biblioteket, och varför inte ha ett mysigt café i anslutning till detta.

Eftersom Göteborgslokaler haft noll kronor i hyresintäkter för lokalen i alla år borde hyran inte bli hög. Säkert inte en bråkdel av vad det skulle kosta med ett antal vinddrivna ungdomar som glider in på kriminella vägar i stället för att hänga på biblioteket. Eller för den delen ensamma deprimerade äldre som tappar sitt sociala sammanhang när de inte kan gå till biblioteket och spela schack.

Uppskattad mötesplats

2. Geråshallen är en annan oerhört uppskattad mötesplats i Kortedala. Föreståndaren som intervjuas i utredningen säger:

”Vi är en mötesplats för alla. Friskvård är basen; vi har dans, gympa, cirkelträning, gym, brottning och yoga. Men det är minst lika mycket en social mötesplats. Caféet bidrar till den funktionen, men även de olika aktiviteterna som i sig skapar möten.”

Det är lätt att förstå hur stolta stadsdelspolitiker och tjänstemän i Östra Göteborg måste vara över att ha en sådan väl fungerande verksamhet i området. En plats där människor träffas och lär känna varandra oavsett bakgrund. En plats där friskvård och integration, två verkliga honnörsbegrepp i Göteborgs kommun, går hand i hand.

Simhall saknas

3. Glädjande nog finns det ännu fler spännande och attraktiva möjligheter för politikerna i Östra Göteborg när det gäller Kortedala, som nu ökar sin befolkning. Varför inte bygga en simhall? I Östra Göteborg bor nästan 50 000 människor men här finns ingen offentligt finansierad simhall för alla åldrar. Vilken chans att sätta Kortedala på kartan! Eller se till att rusta upp fotbollsplanerna och ge stöd till de lokala idrottsklubbarna så de blir livskraftiga och intressanta för stadsdelens ungdomar igen. Ett toppenprojekt för en dynamisk och hållbar politiker som vill göra skillnad.

Bara fagert tal

Men ...

Tyvärr ser det inte ut som om kulturnämndens utredning om Kortedala väckt någon som helst genklang i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och förvaltning. I stället har man gått åt rakt motsatt håll. Nämnden har beslutat att dra in en stor del av anslaget till biblioteket vilket betyder att det måste minska sin personal och flytta till en mindre lokal. Under hösten 2017 fattades också ett beslut att stänga caféet och en stor del av verksamheten i Geråshallen. Pengarna i stadsdelen räcker inte till. Något stöd till fotbollsklubbarna blir det inte heller.

De vackra orden i dyrbara utredningar från centrala instanser i Göteborgs kommun om satsning på förorterna, om inkludering, utveckling och förebyggande insatser mot utanförskap och segregation visar sig återigen i slutänden vara tomma fraser när pengarna i själva verket går till något annat än just förorterna.

Fakta i målet:

* Utredningen heter: Inventering av kulturvärden i KKA. Pilotarbete Kortedala. Utgiven av kulturförvaltningen Göteborgs stad, september 2017.

* Kultur och Fritid i Östra Göteborg avser 2018 minska sin budget med sju miljoner kronor eller 15,8 procent. Medel flyttas också från Kortedala bibliotek till Världslitteraturhuset i Gamlestan.

Eva Stolpe

Kortedalabo