Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Korta arbetstiden i vården nu!

Med kortad arbetstid kan vi både behålla och rekrytera personal i vården. Det gynnar både patienterna och de anställda, skriver Eva Olofsson (V) och Elise Norberg Pilhem (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi i Vänsterpartiet vill att Västra Götalandsregionen snabbt tar krissituationen på sjukhusen på allvar. Om bara den politiska viljan finns, så kan vi förkorta arbetstiden för att rekrytera och behålla personal i vården.

Vi föreslår i en motion att nattarbetstiden sänks till 30 timmar i veckan för dem som jobbar all sin arbetstid på natten. De som växlar mellan dag-kväll-nattarbete får också sin nattarbetstid sänkt.

Självklart har vårt förslag patienternas bästa i fokus. ”Brist på vårdplatser” är inte brist på sängar eller rum, det är brist på personal som vill jobba hos oss i regionen.

Stor personalbrist

I dag fattas personal för att ta emot ungefär 400 patienter som har behov av vård på våra sjukhus. Akutmottagningarna överbelastas och köerna till vården växer. De senaste veckorna har Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning varit i fokus och Arbetsmiljöverket har gett ett föreläggande om att arbetsmiljön måste bli bättre.

Huvudet i sanden

Vi har en blågrön ledning som stoppar huvudet i sanden, i stället för att ta personalbristen på allvar. Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, har valt att bemöta personalens uppgifter med att de är ”befängda” och att det är fackens roll att alltid beskriva elände. Därför behöver han inte fästa någon större vikt vid uppropet från vårdpersonalen om att ”En annan vård är möjlig” eller att Valeria Castro, som är ledningsläkare, säger att akutmottagningen inte kan garantera patientsäkerheten.

Krock

Ledningens attityd passar dåligt ihop med ambitionen att vara ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”, som är den slogan som den blågröna ledningen nyligen lanserat.

Vårt förslag om kortare nattarbetstid är en pusselbit i en större bild. Vårdyrkena är könsdiskriminerat lönesatta, oftast är de kvinnor, och det patientnära arbetet gör att risken för stressrelaterad ohälsa är hög.

Vi behöver en bättre personalpolitik i regionen med både högre löner och kortare arbetstid. Allt för att ge patienter och invånare bättre vård.

Eva Olofsson (V)

regionråd

Elise Norberg Pilhem (V)

ordförande i Vänsterpartiet Västra Götaland