Självklart ska den som står misstänkt för grova brott – även en yrkeskriminell – ha rätt till en duktig försvarare. Men advokaten får aldrig någonsin främja orätt. Förtroendet riskerar att svärtas ner för den överväldigande majoritet advokater som drivs av ett hängivet rättspatos och följer regelverket. Detta för att några få missbrukar systemet, skriver debattörerna.
Självklart ska den som står misstänkt för grova brott – även en yrkeskriminell – ha rätt till en duktig försvarare. Men advokaten får aldrig någonsin främja orätt. Förtroendet riskerar att svärtas ner för den överväldigande majoritet advokater som drivs av ett hängivet rättspatos och följer regelverket. Detta för att några få missbrukar systemet, skriver debattörerna. Bild: JESSICA GOW / TT

Korrupta gangsteradvokater har inte i kåren att göra

Ingen har den senaste tiden kunnat undgå skandalrubrikerna kring advokater. Advokatsamfundet bör kunna utdöma mycket högre straffavgifter än dagens maxbelopp på 50 000 kronor. Det bör också gå att tillfälligt stänga av advokater som misstänks för allvarliga överträdelser, skriver Johan Pehrson och Frida Gommel (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Advokater har en central roll för rättsstaten. Som offentliga försvarare är de den brottsmisstänktes hjälp för att bevaka sin sak. En misstänkt gärningsperson ska - oavsett hur fruktansvärda handlingar denne eventuellt har begått – få en rättvis prövning inför domstol.

För att kunna ta till vara den misstänktes rättigheter har advokater särskilda befogenheter. Bland annat är advokaten ofta den enda som får träffa en person som sitter häktad med restriktioner. Det är avgörande för en rättssäker process. Men vad händer om förtroendet missbrukas? Om någon i stället använder det för att förhindra rättvisa och tjäna pengar på saken?

Smugglat in brev

Ingen har den senaste tiden kunnat undgå skandalrubrikerna kring advokater. Under hösten fälldes en advokat i Advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha förmedlat information i strid med häktningsrestriktioner. En advokat blev några veckor senare misstänkt för att ha smugglat in brev till en häktad gängmedlem. Och så sent som för någon vecka sedan framkom att två advokater misstänks för att ha läckt hemlig polisinformation till det så kallade Vårbynätverket.

ANNONS

Företrädare för rättsväsendet har också pekat på ett nytt fenomen som har vuxit fram. Advokatbyråer som odlar en gangsterromantik, och sätter i system att i reklam och på sociala medier exponera sig mot unga yrkeskriminella.

Självklart ska den som står misstänkt för grova brott – även en yrkeskriminell – ha rätt till en duktig försvarare. Men advokaten får aldrig någonsin främja orätt.

Advokatkåren och politiken behöver samverka för att det förhoppningsvis lilla antalet rötägg i advokatyrket inte ska få fritt spelrum

Förtroendet riskerar att svärtas ner för den överväldigande majoritet advokater som drivs av ett hängivet rättspatos och följer regelverket. Detta för att några få missbrukar systemet.

Givetvis vilar ett tungt ansvar på Advokatsamfundet, som har såväl rätten som skyldigheten att upprätthålla den etiska standarden i advokatkåren. Men ansvaret är också politiskt eftersom advokatrollen regleras av rättegångsbalken.

Advokatkåren och politiken behöver samverka för att det förhoppningsvis lilla antalet rötägg i advokatyrket inte ska få fritt spelrum. Från liberalt håll har vi föreslagit att Advokatsamfundet ska kunna utdöma mycket högre straffavgifter än dagens maxbelopp på 50 000 kr. Vi har också föreslagit att samfundet ska ha rätt att tillfälligt stänga av advokater som misstänks för allvarliga överträdelser.

Justitieministern tyst

Att värna rättsstaten är allas vårt ansvar. Det är mycket bra att Advokatsamfundet har tillsatt en egen arbetsgrupp för att skärpa regelverket. Fler röster behöver höras i den debatt som nu kommit i gång.

ANNONS

Men från regeringen och justitieminister Morgan Johansson har det hittills varit tyst. Varför det?

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson Liberalerna

Frida Gommel, rättspolitisk talesperson Liberala studenter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS