Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Med Miljöpartiet i regering, blir elmarknaden i hela Europa lite grönare, oavsett var elen kommer ifrån, menar debattören. Bild: Miljöpartiet, Björn Larsson Rosvall/TT
Med Miljöpartiet i regering, blir elmarknaden i hela Europa lite grönare, oavsett var elen kommer ifrån, menar debattören. Bild: Miljöpartiet, Björn Larsson Rosvall/TT

Koppla in dammsugaren KD – och sätt på kaffet

Med skrämseltaktik och lögner fortsätter högern sin desinformationskampanj. Nu senast när KD låtsas förfasas över utvecklingen på elmarknaden, skriver Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

9/2 Pausad dammsugning löser inte elbristen

På populistiskt maner ondgör sig KD över tips om att inte dammsuga när elpriset tillfälligt gått upp. Låt oss bara reda ut det först. Sverige importerar el några få dagar om året när det är som kallast.

Att KD missat denna utvecklingen av elmarknaden säger ett och annat om deras förståelse för hur systemet fungerar.

Majoriteten av den el vi importerar kommer från förnybar el i Norge, inte kol. Företag anpassar sin verksamhet efter elpriser som fluktuerar beroende på just detta, och människor kan rekommenderas använda mindre el för att det är dyrare. Allt detta skedde även innan Ringhals nedläggning. På totalen åtnjuter svenska företag den billigaste elen i EU - en enorm konkurrensfördel som vi har den förnybara elen att tacka. Att KD missat denna utvecklingen av elmarknaden säger ett och annat om deras förståelse för hur systemet fungerar.

Om det är är hållbar el till konkurrenskraftiga priser ni vill åt borde ni istället glädja er. Det är nämligen i den riktningen Sverige är på väg. Svenska Kraftnäts siffror visar med all önskvärd tydlighet att det absolut inte råder någon elkris i Sverige, tvärtom. Under januari månad var vi en stor nettoexportör på hela 1,2 TWh. Vi exporterar till alla länder omkring oss och har bara nettoimport från Norge.

Nödvändiga nedläggningar

Nedstängningen av kärnkraften var inget politiskt spel. Reaktorerna hade blivit gamla, osäkra och krävde miljardinvesteringar för att drivas vidare. Ägaren valde därför att avveckla kärnkraftverken istället. Att KD inte dras för att inte låtsas om med skillnaden mellan att importera el några dagar om året och panikartat utropa elbrist, det är ett politiskt spel.

Det börjar också bli tröttsamt att bemöta lögner om att kärnkraften skulle bidra till säkerhet producerad el för svenskarna. Senast år 2006 var Sverige nära en härdsmälta i kärnkraftverket i Forsmark. 2011 brann en kvarglömd dammsugare i en av Ringhals reaktorer, vilket ledde till stopp för produktionen och reparationer som kostade nästan två miljarder. Det enda som är säkert med kärnkraft, det är att den är gammal, ouppdaterad och farlig.

Energimarknaden stöps nu om, kärnkraft är den energikälla som kraftigt ökat i pris de senaste tio åren medan det förnybara fallit dramatiskt. Det får effekter på marknaden. Att konservativt spjärna emot är knappast konstruktivt. Istället behöver vi hitta lösningar för de utmaningar som uppstår på vägen - ny teknik för stabilitet i elnätet, lagring i form av vätgas och batterier och mer överföringskapacitet från norra till södra Sverige. Med en sådan politik får vi både hållbarhet och leveranssäkerhet.

Vi skulle vilja uppmana alla svenskar att koppla in dammsugaren och ta en kopp kaffe. Så kan ni njuta av att varje dag, med Miljöpartiet i regering, blir elmarknaden i hela Europa lite grönare.

Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP)