Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Martina Elfgren Lilja, tf förbundsdirektör Bemanningsföretagen

Konsulter har bra arbetsvillkor

Clara Karpfors och Marlene Sandblom hävdar att kraven på konsulter är övermänskliga och att bemanningsbranschen skapat lönedumpning, otrygga anställningar och gett företag en möjlighet att undslippa arbetsgivaransvar. Det är struntprat, skriver Martina Elfgren Lilja, Bemanningsföretagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bemanningsbranschen, 16/4

Clara Karpfors och Marlene Sandblom skriver ”Som konsult blir du reducerad till en faktura vars enda syfte är att dra in pengar till bemanningsföretaget. Strukturella problem, organisationsförändringar och bristande ledarskap är exempel på situationer som är direkt kopplade till den psykosociala arbetsmiljön. Om det brister, vem ska du då vända dig till utan att bryta din konsultmässighet?”.

Enklare och tryggare

Konsulter är ofta mer benägna att anmäla arbetsmiljöproblem eftersom de inte behöver tala med sin chef på kundföretaget, om de inte vill. De vänder sig till sin konsultchef på bemanningsföretaget vilket gör att det är både enklare och tryggare för konsulter att anmäla problem.

Det finns många fördomar om branschen. Som att det till exempel handlar om otrygga anställningar, slavarbete eller att medarbetarna utnyttjas. Men som anställd i ett bemanningsföretag har du samma trygghet och rättigheter som de anställda hos vilken annan seriös arbetsgivare som helst! Du har en tillsvidareanställning, du omfattas av kollektivavtal med försäkringar och avtal. Du har rätt till semester, semestertillägg, tjänstepension och sjuklön. Du får också vara tjänstledig för studier och för föräldraledighet.

Utmärkt lösning för många

Guldklockans tid är förbi. Stabilitet är inte längre samma sak som kvalitet i arbetet och fler söker arbeten som är mer flexibla. Som konsult kan du styra din arbetstid och du kan snabbt skaffa dig erfarenheter från olika arbetsplatser och branscher. Att vara konsult är dessutom en utmärkt lösning för de 55 000 utrikesfödda som kommit i sysselsättning under 2017 tack vare bemanningsföretag och deras nätverk av arbetsgivare.

De som jobbar som konsulter har valt det – för att de vill och trivs med det! Det kan vi också se av resultatet i de undersökningar vi genomför. Åtta av tio inhyrda medarbetare trivs mycket eller ganska bra på jobbet, och med sin arbetsgivare. En majoritet skulle rekommendera jobbet till vänner och bekanta och många har aktivt sökt sig till branschen.

Ingen intressekonflikt

Det finns ingen intressekonflikt i bemanningsbranschens affärsmodell. Våra medlemmar ger människor ett omväxlande och utvecklande arbete som leder till en framgångsrik karriär. Samtidigt säkerställer de att svenska arbetsgivare får tillgång till den kompetens de behöver för att kunna driva framgångsrika företag på en föränderlig arbetsmarknad.

Martina Elfgren Lilja

tf förbundsdirektör Bemanningsföretagen