Marita Tenggren, leg sjuksköterska, förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Marita Tenggren, leg sjuksköterska, förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Kommunerna en propp för sjukhusvården

Om kommunerna hade tagit sitt ansvar att ta emot färdigbehandlade patienter från sjukhusen i tid skulle krisen på våra akutmottagningar sett bättre ut, skriver Marita Tenggren, Vårdförbundet SU.

ANNONS
|

    <strong>Marita Tenggren</strong>, leg sjuksköterska, förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Marita Tenggren, leg sjuksköterska, förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Har senaste veckan läst artiklar och sett på TV hur det ser ut på våra somatiska akutmottagningar för vuxna i Göteborg. Bilden är korrekt. Arbetssituationen för personalen är förfärlig. Bristen på vårdplatser är skriande. Sverige är sämst i EU i antal vårdplatser per 1 000 invånare, enligt Eurostat.

Jag har svårt att tro att vår sjukvård fungerar så diametralt annorlunda än i omvärlden och anser att det är totalt oacceptabelt med en jumboplacering i EU.

Kommunernas ansvar

Men i den rådande situationen har media totalt glömt att redogöra för hela vårdförloppet och tappat bort kommunernas ansvar i den uppkomna situationen. I början på vecka 3 fanns 80 utskrivningsklara patienter, som kommunerna hade ansvar för, men inte kunde ta emot. I stället valde kommunerna att betala SU så att vårdtagarna kunde ligga kvar. Dessa patienter motsvarar fyra vårdavdelningar. Därutöver fanns cirka 40 patienter ytterligare som SU hade anmält som utskrivningsklara, men som kommunerna ännu inte hade betalningsansvar för. Det motsvarar ytterligare två vårdavdelningar. Totalt ger detta sex hela vårdavdelningar.

ANNONS

När nu SU flaggar för att öppna vårdplatser så är det för utskrivningsklara patienter. Man planerar för ”sjukhemsstandard” när det gäller kompetensnivån. Och finansierar därmed kommunens uppdrag. Kanske dags att alla får krav att hålla vårdtider och klara sina egna uppdrag, så att akutsjukvården inte får klä skott för både sina egna och andras tillkortakommanden? Om vårdplatssituationen och villkorsfrågorna (lön, arbetstider och arbetsmiljö) inte får en lösning inom kort så är ju risken att ännu fler av medarbetarna, främst sjuksköterskor, lämnar SU.

Vårdförbundets medlemmar inom akutsjukvården hade utan problem lämnat över ansvaret för patienterna till kompetenta kollegor i kommunen om det hade funnits personal och plats i kommunens boenden, men där har man också bantat, med utgångspunkt i att alla vill bo hemma.

Vill bo där det finns trygghet

Jag var för något år sedan med och anordnade en mötesplats för beslutsfattare och personal i kommunerna i Västra Götaland under rubriken ”När vården flyttar hem”. Dagen avslutades med en paneldebatt där i stort sett alla politiska partier var närvarande. Eftersom flertalet partier hänvisade till att det fanns forskning som visade att alla vill bo kvar hemma och upprepade det med en druckens envishet, var en av de inbjudna forskarna tvungen att påpeka att det inte fanns någon sådan forskning. Däremot finns forskning som visar att man vill bo där man känner sig trygg och det är någonting helt annat.

ANNONS

Det krävs krafttag för att råda bot på hälso- och sjukvårdens djupa svacka och det behövs nu!

Marita Tenggren

leg sjuksköterska, förtroendevald för Vårdförbundet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

ANNONS