Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska.
Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska. Bild: Thomas Johansson

Kommunen måste ta ansvar i dialogen med föreningarna

Vi på Truckstop Alaska har försökt föra dialog med Göteborgs kommun om våra, och den fria kulturens, villkor i staden. Men bara mött döva öron, skriver Deborah Helin, Truckstop Alaska.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Efter ett tillslag i april förra året hamnade kulturföreningen Truckstop Alaska i centrum för en debatt om förenklat alkoholtillstånd för ideella kulturföreningar.

Vi på Truckstop Alaska har försökt föra dialog med kommunen om våra, och den fria kulturens, villkor i staden. Parallellt med våra mejl och telefonsamtal har nätverket Kultur Åt Alla (där vi ingår) skrivit ett medborgarförslag som bordlades av Social Resursnämnd för andra gången, häromdagen.

Med detta debattinlägg vill vi utvärdera hur vår dialog med kommunen har gått till hittills och även förklara vad som krävs om kommunen alls vill föra dialog med representanter för det fria kulturlivet.

ANNONS

Ideell kulturförening

Truckstop Alaska är en ideell kulturförening. Vårt syfte är att arrangera spelningar för våra medlemmar. Vi har inget vinstintresse och är inte ett kommersiellt spelställe som använder ett medlemsregister som alibi för att få orättvisa konkurrensfördelar! Vi riktar oss inte till allmänheten, vår verksamhet är inte ekonomisk gångbar och hade varit omöjlig utan hundratals människors ideella engagemang, medlemsgåvor och välvilliga band. Vi hade länge en ansvarsfull och välfungerande alkoholservering enligt en tradition som är mycket äldre än vår femton år gamla förening.

Polisen tömde baren medan diverse tjänstepersoner skrek åt våra volontärer att de var kriminella.

När vår hyresvärd, Tillståndsenheten, Polisen och Räddningstjänsten bokade in ett möte med oss i April förra året förstod vi att de skulle kräva förändringar. Eftersom vi hört från kommunen hur värdefulla vi är och eftersom de hörde av sig i förväg trodde vi att de ville ge oss en chans att anpassa oss.

Läs också: Socialdemokraterna tvekar om förenklat alkoholtillstånd

Två dygn innan(!) mötet dök Tillståndsenheten, Skatteverket, Miljö & Hälsa och Polisen upp under en spelning. Polisen tömde baren medan diverse tjänstepersoner skrek åt våra volontärer att de var kriminella. Vi kontaktade omgående en advokat, hans första råd var att avboka mötet med Tillståndsenheten.

Vi har kontaktat de inblandade men ingen vill erkänna att de tog initiativ till mötet eller tillslaget. Det verkar som om man vill göra oss osäkra på kommunens intentioner och skapa konflikt?

ANNONS

Skickas runt mellan myndigheter

Kommunen har uttryckt till media att de vill ha en dialog. Kulturnämnden besökte oss en gång. Vi har själva gjort många kontaktförsök men har inte fått till en seriös dialog där kommunen tar ansvar, utan har slitit ut oss medan vi skickas runt mellan olika myndigheter.

Läs också: Politikerna skjuter upp beslut om förenklat alkoholtillstånd

Kultur Åt Allas medborgarförslag om förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar riktade sig inte till social resursnämnd, utan till kulturnämnden och idrott- och föreningsnämnden. Inte på grund av okunskap om vem som beslutar om alkoholfrågor utan för att frågan måste ses ur ett helhetsperspektiv. Man måste ta hänsyn till att föreningar som varit viktiga för kulturlivet i Göteborg serverat alkohol under väldigt många år. Syftet är att få ett officiellt beslut om bred dialog i frågan så vi slipper slösa vår tid.

De flesta kan nog se att vår huvudfråga är att försvara mångfalden inom kulturlivet!

Tillståndsenheten kan inte ens låta bli att rätta oss när vi inte vill kalla våra medlemmar för kunder. De säger till oss att om det är så viktigt att sälja starköl måste det bero på att våra kunder inte bryr sig om kultur. De har också gjort den enda utredningen av förslaget hittills. Givetvis avfärdar de hela frågan som oförenlig med alkohollagen utan att ha förstått vad det gäller. De passar även på att uttrycka att frågan inte är relevant utifrån ”mångfaldsperspektivet”. De flesta kan nog se att vår huvudfråga är att försvara mångfalden inom kulturlivet!

ANNONS

Befinner sig i ett gränsland

Ideella föreningar befinner sig i gränslandet mellan privatperson och företag och regleras inte av någon specifik lag. Avsikten är att lämna utrymme för medborgarna att själva välja hur de vill organisera sina aktiviteter. Avsikten har inte varit att skapa osäkerhet och göra det svårt för ideella föreningar att få raka och kunniga svar om hur andra lagar tillämpas på ideella föreningar.

Vi har betalat ett högt pris för den här ”dialogen”.

När vi har en fråga till kommunen måste vi först hitta någon som har både kompetens och vilja att se lagstiftningen ur en ideell kulturförenings perspektiv. Det är väldigt tröttsamt. Vi drivs av en lust att arrangera kulturupplevelser tillsammans och är väldigt ointresserade av att göra juridiskt detektivarbete åt kommunen eller förklara grundläggande föreningsjuridik när det i själva verket är vi som har frågor.

Vi har betalat ett högt pris för den här ”dialogen”. Vi har genomfört de påtalade förändringarna för länge sedan och väntat i snart ett år på besked om framtiden. Det är en ekonomisk, organisatorisk och känslomässig katastrof. Vi orkar inte bli bollade mellan olika nämnder och lagtexter längre. Nu är det hög tid att kommunen visar att den vill ta tillvara på det engagemang vi lägger ner i frågan.

Vi har mycket att bidra med, för den som vill lyssna.

ANNONS

Hoppfulla hälsningar

Truckstop Alaska, genom Deborah Helin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS