Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kommunala bolag är viktiga för demokratin

Att privatisera kommunala bolag minskar göteborgarnas demokratiska inflytande och möjlighet att påverka, skriver Ellinor Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kollektivtrafiken, 6/8

Liberalerna vill privatisera flera kommunalt ägda bolag för att satsa på kollektivtrafiken. Att satsa på kollektivtrafiken är viktigt men att sälja ut kommunal verksamhet som gynnar göteborgarna är kortsiktigt.

Bland annat vill Liberalerna privatisera Göteborg Energi, ett bolag som försörjer göteborgarna med el, bredband, fjärrvärme och fjärrkyla. Det skulle bli katastrof om detta inte fungerade. Om elen slogs ut spelar det ingen roll hur väl spårvagnarna normalt rullar, för de rullar på el. Transporten av de tjänster som Göteborg Energi levererar är minst lika samhällsbyggande som transporten av människor.

Det är också en demokratisk fråga.

Minskar göteborgarnas inflytande

Den 9 september påverkar göteborgarna vilka som ska sitta i de kommunala bolagens styrelser, genom att välja partier till kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige bestämmer vilken inriktning de kommunala bolagen ska ta. Att privatisera kommunala bolag minskar alltså göteborgarnas demokratiska inflytande och möjlighet att påverka. Hur skulle göteborgarna kunna få igenom ett klimatstrategiskt program om de inte ägde de kommunala bolagen?

Göteborgs Energi har en stor andel av Göteborgs fossila utsläpp men arbetar för att få ned dessa enligt demokratiskt fattade beslut. Eftersom kommunala bolag är demokratiskt ägda styrs verksamheten också av de etiska principer som göteborgarna bestämt. Ett privat bolag behöver inte redogöra för tagna beslut. Enligt aktiebolagslagen måste Göteborg Energi gå med vinst och bidrar därför till stadens finanser på ett positivt sätt. Genom åren har bolaget byggt upp ett stort värde i anläggningar och infrastruktur.

Att privatisera dessa tillgångar för att få ut en stor summa pengar nu, är som att äta sig fet om hösten och tro att man kommer vara mätt även när vinterförråden är tömda i januari.

Göteborg Energi är en viktig part för att bygga framtidens kollektivtrafik i Göteborg. Inte minst genom elektrifieringen av transporter och produktionen av biogas till bussar.

Som politiskt vald styrelseledamot är jag stolt att arbeta för ett öppet och klimatsmart Göteborg.

Ellinor Karlsson (V)

ledamot i Göteborg Energi