Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal information ska inte vara propaganda

Politikerna i Göteborg borde lyfta frågan om hur stadens informationskanaler, bland andra Vårt Göteborg, ska undvika att hamna i en gråzon där journalistik, information och ren marknadsföring blandas, skriver Barbara Lindell och Patrik Höstmad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Vårt Göteborg, 13/9 och 19/9

Det är bra att Göteborgs kommunikationschef och ansvarig utgivare Helena Mehner instämmer i att magasinet Vårt Göteborgs arbetssätt inte varit korrekt. Likaså att det funderas över hur tidningen kan förändras, tydliggöras och renodlas som informationsblad.

Önskvärt vore även att se över vilka (o)uttalade förväntningar anställda på magasinet kan uppleva från förvaltningar och politiker. Vid vårt möte uppgav chefredaktör Margareta Romare att det inte är så lätt att förhålla sig till uppdragsgivarnas förmodade önskemål.

Därför vill vi lyfta frågorna till den nivå där de hör hemma: hos Göteborgs politiker.

Hur ska stadens informationskanaler undvika att hamna i gråzonen där journalistik, information och ren marknadsföring blandas till opinionsbildning?

Vilka direktiv bör ett magasin som Vårt Göteborg ha? Varför anser sig kommunen behöva 200 kommunikatörer för att ha kontakt med medborgarna? Och dessutom anlita PR-byråer för att producera samhällsinformation?

Mehner uttryckte i samtal med oss att det är skillnad på journalister och kommunikationsstrateger. Vi håller med, men undrar var den verkliga medborgardialogen ska finnas?

Stadens demokratiska forum måste förbättras, förstärkas och försvaras.

Klandervärt agerande

Det är förvånande att chefredaktör Romare i sin replik fortsätter att hävda att inga åsikter är friserade eller styrda. Hon förstår uppenbarligen inte hur långt från våra tankar och sätt att uttrycka oss, som slutresultatet efter en mödosam process landade i. Inte heller tycks det hjälpa att ansvarig utgivare Mehner under vårt möte bad tydligt om ursäkt och i sin replik sa att "vårt arbetssätt har inte varit korrekt".

Mer av intervju- och redigeringsprocessen finns redovisad på Trädplans (1) och Yimbys (2) hemsidor, där vi också berättar vad vi svarade i original.

Vårt Göteborgs och Margareta Romares syfte med intervjun var förutbestämt och agerandet är klandervärt. Romare frånsäger sig sitt ansvar i sin replik till oss – trots att de pressetiska riktlinjerna inte har följts.

Positivt är dock att ansvarig utgivare och chefredaktör vågar framföra olika uppfattningar av det inträffade. Det är just öppen och ibland obekväm debatt som vi efterfrågar. Den är en förutsättning för framtida förbättringar.

Barbara Lindell

Föreningen Trädplan Göteborg

Patrik Höstmad

Nätverket Yimby Göteborg

 

(1) http://www.tradplangoteborg.se/ert-goteborg-eller-vart-goteborg/

(2) http://gbg.yimby.se/2017/09/ert-goteborg-eller-v%25232_3977.html