Slutsatsen är att vi inte längre behöver spilla tid på att göra det arbete som AI kan sköta åt oss på ett kanske bättre och snabbare sätt. I förlängningen utgör dock detta ett hot mot vårt behov av kunskap; I bemärkelsen att vi inte måste lära oss de saker som vi förut behövde lära oss, skriver debattören.
Slutsatsen är att vi inte längre behöver spilla tid på att göra det arbete som AI kan sköta åt oss på ett kanske bättre och snabbare sätt. I förlängningen utgör dock detta ett hot mot vårt behov av kunskap; I bemärkelsen att vi inte måste lära oss de saker som vi förut behövde lära oss, skriver debattören. Bild: Christine olsson

Kommer vi behöva kunskap när AI finns?

Kognitiva färdigheter som att jämföra, analysera, sammanställa, kritisera och exemplifiera kan komma att bli överflödiga i framtiden. Kanske kommer det att vara tillräckligt att ha kunskap om hur man hanterar AI-hjälpmedel? skriver Marco Tiozzo, lärare.

ANNONS

Nuförtiden kan man hitta den mesta informationen på internet. En följd av detta är att det har blivit mindre viktigt att kunna memorera stora mängder fakta. Det kan inte heller ha undgått någon hur det numera går att skriva hela uppsatser med hjälp av AI-appar som ChatGPT. Det som tidigare har krävt hårt tankearbete och mycket möda sköts nu inom loppet av några sekunder med hjälp av den nya tekniken. Denna utveckling har föranlett en mindre panik inom skola och utbildning då man inte längre vet hur man ska kunna konstruera rättssäkra uppgifter utan risken för otillåten inblandning av ChatGPT.

ANNONS

Integrera tekniken

Går det att stoppa utvecklingen och är det ens önskvärt? Antagligen inte. Snarare verkar det som att skola och utbildning måste lära sig att integrera AI-tekniken i undervisningen. Det går till exempel att använda AI till att skapa läromedel, handleda elever och ge respons på elevtexter. Elever och studenter kan i sin tur ta hjälp av AI när de skriver sina uppsatser. Slutsatsen är att vi inte längre behöver spilla tid på att göra det arbete som AI kan sköta åt oss på ett kanske bättre och snabbare sätt. I förlängningen utgör dock detta ett hot mot vårt behov av kunskap; I bemärkelsen att vi inte måste lära oss de saker som vi förut behövde lära oss. Kognitiva färdigheter som att jämföra, analysera, sammanställa, kritisera och exemplifiera kan komma att bli överflödiga i framtiden. Kanske kommer det att vara tillräckligt att ha kunskap om hur man hanterar AI-hjälpmedel.

Att söka kunskap är en värdefull aktivitet helt oavsett om vi har någon användning för kunskapen i fråga

Men det finns fortfarande något viktigt med kunskap. Vid sidan av att ha ett rent instrumentellt värde har kunskap även ett egenvärde. Att något har ett instrumentellt värde innebär att det är värdefullt som ett medel för att uppnå någonting annat. Om vi inte längre behöver behärska sådana kognitiva färdigheter som lärs ut i skolan förlorar de sitt instrumentella värde. Kunskap kan dock fortfarande kan ha ett egenvärde. Att söka kunskap är en värdefull aktivitet helt oavsett om vi har någon användning för kunskapen i fråga. Aktiviteter som är värdefulla i sig själva anses ofta även vara meningsfulla att ägna sig åt. Andra aktiviteter, vid sidan av att söka kunskap, som anses vara värdefulla i sig är att ägna sig åt konst och att engagera sig moraliskt och politiskt.

ANNONS

Om det ligger någonting i detta så har skola och utbildning fortfarande en viktig roll att fylla i framtiden. Även om vi inte kommer att behöva lära oss fakta och kognitiva färdigheter i den utsträckning som behövdes förut så är det fortfarande värdefullt att söka kunskap för dess egen skull. I förlängningen kan det dessutom vara avgörande för att leva ett meningsfullt liv.

Marco Tiozzo, lektor och legitimerad lärare i filosofi

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS