Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kom och lyssna efter utrop med oss, Christer Olsson

Ett uteblivet utrop spelar mindre roll för Västtrafik. Men för personer med synnedsättning är rösten i högtalaren helt avgörande, skriver Alireza Ghanbar Alipour, ordförande i Synskadades riksförbund Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I GP 16/6 lyfts problemen med uteblivna yttre hållplatsutrop inom kollektivtrafiken, som nu lett till att blinde Finn Hellman anmält Västtrafik till DO.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett uteblivet utrop för Västtrafiks kanske inte ses som så allvarligt, men för gruppen personer med synnedsättning (synskadade) är det en utebliven möjlighet till resande.

Inre så väl som yttre hållplats och destinationsutrop är en av grundförutsättningarna för personer med synnedsättning att ens kunna utnyttja den kollektiva trafiken.

Affärschefen Christer Olsson på Västtrafik säger i artikeln att: ”Det kan självklart vara enstaka vagnar där utropen av tekniska anledningar inte fungerar”. Hans åsikt tycks vara att utropen "som oftast” fungerar.

För alla oss som är beroende av utropens funktion så vet vi att utropen uteblir snarare som regel än undantag, vilket påtalats för Västtrafik i många år. Något som inte tycks bero på tekniska missöden, utan på Västtrafiks diskriminerande policy om att nattetid stänga av utropen helt. Ett beslut som nu visat sig vara grundat på felaktiga uppgifter om ett ”beslut” fattat inom miljöförvaltningen.

Västtrafik har fina målsättningar om ökande resande och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Att utropen ses över en gång i månaden kan i de sammanhangen inte anses tillräckligt och det vore en enkel uppgift att önska av exempelvis företagets biljettkontrollanter.

Det är tröttsamt att vi inte blivit lyssnade på förrän nu, men det är också upplyftande och se att våra medlemmars insatser nu börjat sätta ljus på frågan efter åratal av hearings, samråd och tomma löften.

Om Christer Olsson missat debatten och fortsatt har svårt att sätta sig in i problematiken, så bjuder vi nu gärna på ett möte i Brunnsparken innan semestrarna. Där kan vi gemensamt likt i artikeln lyssna och frustrerat stå kvar på perrongerna när dörrarna stängs.

Alireza Ghanbar Alipour

Ordförande

Synskadades riksförbund Göteborg