Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PRESSENS BILD
Bild: PRESSENS BILD

Klimatomställning kräver frihet och frivillighet

Att marknadsekonomi skulle vara roten till allt ont bygger på ett missförstånd. Den föreslagna lösningen att nationalisera alla företag, skulle inte lösa världens problem, utan göra dem många gånger värre, skriver Ian Collin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, Klimatet och kapitalismen, 15/2

Om man ser till historien och verkligheten, så är det enbart fria, demokratiska länder med marknadsekonomi som tar något som helst ansvar för miljön.

Privatägda företag som klimatkompenserar sina produkter, aktiebolag som anstränger sig för att skapa hållbar produktion, medvetna konsumenter som frivilligt väljer produkter med omtanke om miljön.

Fantasier om att en upphöjd elit skulle kunna tillrättalägga alla problem hör hemma på historiens skräphög

Detta uppstår enbart i system där konsumenter frivilligt kan välja mellan produkter och tjänster.

Ofattbar förstörelse av naturliga ekosystem har orsakats av ofria system, till exempel Sovjetunionen som förstörde hela ekosystem (exempelvis Aralsjön) och orsakade ofattbara utsläpp av gifter i vårt närområde.

Största klimatbovarna

Ohållbart skogsbruk, kortsiktigt jordbruk och destruktiv gruvdrift är alla vanligt förekommande i stater med avsaknad av fungerande rättssystem och begränsad individuell frihet, men betydligt ovanligare i fungerande nationer där individer och företag vågar satsa långsiktigt, med mindre risk för statlig expropriering. Varför är lätt att förstå, om man vill vara framgångsrik på lång sikt måste man ha ett gott rykte, då man i ett fritt system inte kan tvinga konsumenterna att köpa det man producerar.

Det enda som fungerar

Just frihet och frivillighet är det enda som någonsin fungerat för vår miljö, och även det enda som någonsin kommer att fungera. Fantasier om att en upphöjd elit skulle kunna tillrättalägga alla problem hör hemma på historiens skräphög.

Ian Collin