Klimatet och djuren förlorar när svensk kyckling rödlistas

Svensk kyckling som är certifierad enligt Svensk fågel är mer klimatsmart än någonsin. Det skulle WWF blivit informerade om de hade lyft på luren, skriver Jenny Andersson och Maria Donis, Svensk fågel.

ANNONS
|

Slutreplik

26/11 Vi har goda skäl att rödlista svensk kyckling

23/11 Världsnaturfondens angrepp mot svenska bönder är orättvist

Tyvärr verkar det som att Världsnaturfonden, WWF, är mer intresserad av att driva en PR- kampanj mot svenska bönder än att verkligen underlätta för konsumenterna och verka för ett mer hållbart samhälle.

De ogrundade anklagelserna på en hel bransch skapar bara förvirring för konsumenten och kan i slutändan leda till en nedsläckning av svenskt jordbruk och landsbygd. Det skulle innebära en minskad självförsörjning och ett beroende av import av kyckling från länder som Ukraina och Polen. Länder där djurvälfärd, smittskydd och inte minst antibiotikaanvändning ligger långt efter Sverige.

ANNONS

LÄS MER:Vegetarisk skolmat bättre både för barnen och klimatet

Och vi får medhåll av Livsmedelsverket. De har nu gått ut och förtydligat att vi ska och kan äta svensk kyckling. Och att den står sig bra i jämförelse med andra länder. Dessutom visar de på att det vita fågelköttet ger god näring och hälsa för oss konsumenter. De trycker också på att det är viktigt att vidga hållbarhetsperspektivet och att en svensk livsmedelsproduktion är viktig och att den bidrar till arbetstillfällen och en levande landsbygd.

Gammal data

Det är bra att WWF har utvidgat sina klimatkriterier. Problemet är att det i dag inte finns någon standard för detta. De använder sig av gammal rådata, som inte är aktuell. Och eftersom de inte på något sätt, under hela tiden de har hämtat in information, ställt någon fråga eller kontaktat oss bönder eller vår bransch, så har det blivit fel.

LÄS MER:Den polariserade debatten om kött måste nyanseras

Svensk kyckling som är certifierad enligt Svensk fågel är mer klimatsmart än någonsin. Det skulle WWF blivit informerade om de hade lyft på luren. Eller om de hade besökt en kycklinggård. Om de hade gjort det, hade de också sett att kycklingarna i Sverige mår bra. Våra kycklingar har inte problem med leder eller smärta. Här har WWF hämtat information från gamla studier samt bortsett från det faktum att det inte bara är genetiken som styr, utan att skötsel och utfodring till en stor del påverkar djurens välmående. Och detta är våra bönders spetskompetens.

ANNONS

LÄS MER:Bonden som börjat odla linser i Sverige

Vi vill avsluta med en stilla undran. Tror verkligen WWF att svenska bönder inte tar klimatet och djurvälfärden på allvar? För oss är det en självklarhet att fokusera på hållbarhet.

Konsumenter drabbas

Vi har kretslopp och biobränsle på våra gårdar, vi har våtmarker och kantremsor för den biologiska mångfalden. Vi värnar och tar hand om våra djur. Vi har oberoende kontroller av kvalitet, djuromsorg och säkra livsmedel. Genom studier och forskning har vi kommit fram till att våra kycklingar behöver mindre foder vilket har minskat vår klimatpåverkan avsevärt. Och vi bidrar till att landsbygden lever och skapar viktiga arbetstillfällen. Vi bor själva på våra gårdar och förvaltar dem till nästa generation. Ju bättre djuren mår, ju mindre avtryck vi gör på klimatet desto mer tjänar planeten på det.

Den som drabbas av WWF:s märkliga agerande är konsumenten och inte minst den hållbarhet som de säger sig värna.

Jenny Andersson, kycklingbonde från Bankebergs gård i Småland och ordförande för branschorganisationen Svensk fågel

Maria Donis, vd branschorganisationen Svensk fågel

LÄS MER:Bönder kräver svar från Ica och Axfood: "Helt galet"

LÄS MER:Svenskt kött på grillen gör dig inte till miljövän

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS