Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Pleijel  (MP), gruppledare och kommunalråd Göteborg och  Ulf Kamne  (MP)
kommunalråd Göteborg
Karin Pleijel (MP), gruppledare och kommunalråd Göteborg och Ulf Kamne (MP) kommunalråd Göteborg

Klimatet måste bli en fråga för alla partier

Miljöpartiet är redo att samverka med andra partier för att bidra till den klimatomställning Göteborg och Sverige måste göra. Långsiktiga och modiga beslut måste tas. Inget parti klarar detta på egen hand – vi behöver göra det tillsammans, skriver Karin Pleijel (MP) och Ulf Kamne (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är drygt en månad sedan vi i Sverige gick till val. Ännu finns ingen regering på plats och det finns fortfarande inget svar på frågan om vilka som ska styra här i Göteborg.

Mitt i detta släppte FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en rapport som visar att världen är långt från att nå Paris-avtalets 1,5 gradersmål. 1,5 grader kan låta abstrakt, men när skillnaden mot 2,0 grader synliggörs i rapportens torra forskarspråk är läsningen minst sagt skrämmande. Ytterligare hundratals miljoner (!) fler människor kommer att drabbas av extrema värmeböljor, vattenbrist, torka och fattigdom vid 2,0 grader jämfört med 1,5 grad. IPCC konstaterar att det krävs ”aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället” för att nå 1,5 gradersmålet.

Frågan är nu vilka politiska klimatåtgärder det framtida styret både i regering och i Göteborg kommer att driva igenom för att förverkliga dessa nödvändiga ansträngningar? Eller var klimatlöftena i valrörelsen bara tomma ord?

Frågan är nu vilka politiska klimatåtgärder det framtida styret både i regering och i Göteborg kommer att driva igenom för att förverkliga dessa nödvändiga ansträngningar?

Eller var klimatlöftena i valrörelsen bara tomma ord?

”Klimatet och den globala uppvärmningen är en av vår tids viktigaste frågor”, menar Centerpartiet. Socialdemokraterna vill klara klimatkrisen genom att ställa om till ett fossilfritt Sverige. ”Sverige ska vara ett föregångsland i klimatomställningen”, skriver Vänsterpartiet. ”Klimathotet är akut”, säger Moderaterna och vill att Sverige ska vara ett grönt föregångsland, och Liberalerna menar att utsläppen måste ner för att rädda klimatet.

Den som hör denna samstämmiga kör kan lätt tro att partierna är ense om att klimatet kräver kraftfulla åtgärder. Vi inom Miljöpartiet i Göteborg och alla väljare som oroar sig för klimatfrågan förväntar sig nu att löftena blir verklighet. Alla politiker har ett ansvar att axla.

Kostar mer att vara passiv

Mycket görs på flera plan för att minska fossilberoendet och ställa om i landet och i staden, men det räcker inte. Med de åtgärder som länderna hittills tagit på sig att genomföra är vi på väg mot en uppvärmning på cirka 3 grader. Skulle alla länder inte genomföra vad de lovat i sina planer utan fortsätta som i dag, landar vi på en höjning med 4–5 grader. Detta mardrömsscenario kan vi inte lämna över till dem som är unga i dag. Det kostar att förebygga, men den stora kostnaden är att vara passiv. Konsumtionen av fossila bränslen måste minska kraftigt och kombineras med investeringar i teknik som fångar in koldioxid ur atmosfären.

För Miljöpartiet är rapportens innehåll tyvärr på inga sätt förvånande, men inte mindre skrämmande för det. År 2050 beräknas uppemot 80 procent av världens befolkning bo i städer, därför har vi i städerna ett särskilt ansvar. Göteborg är en föregångare inom miljö- och klimatområdet och kan därmed vara en nyckelspelare i klimatomställningen. Vi kan visa vad som är möjligt. Många tittar på oss, därför måste vi lyckas.

Redo att samverka

Miljöpartiet är redo att samverka med andra partier för att bidra till den omställning Göteborg och Sverige måste göra. Då är det nödvändigt att fler partier tar ansvar. Oavsett vem som kommer att styra landet och staden behöver långsiktiga och modiga beslut tas inom den kommande mandatperioden.

Miljöpartiet borde inte vara det enda partiet som har klimatet överst på agendan. Om det handlar om prestige så är det läge att släppa på den nu. Att rakryggat kunna se våra barn i ögonen innebär att alla partier nu måste göra sitt yttersta för att ta sig an en radikalare klimatomställning. Inget parti klarar detta på egen hand, vi behöver göra det tillsammans.

Karin Pleijel (MP)

gruppledare och kommunalråd Göteborg

Ulf Kamne (MP)

kommunalråd Göteborg