Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gertrud Ingelman (V), vice ordförande Parkeringsbolaget och ledamot av trafiknämnden Göteborg.

Klimatet kräver minskade fossila utsläpp

Med bra gång- och cykelvägar och en effektiv och billig kollektivtrafik skapar vi en tillgänglig och attraktiv stadsmiljö för göteborgare och besökare, skriver Gertrud Ingelman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bilen och Göteborg (9/8)

Destruktiva klimatförändringar med extrema väderhändelser hotar mänsklighetens framtid. Som politiker har vi ett ansvar att minska de fossila utsläppen, bland annat från trafiken. Moderaterna i Göteborg väljer i stället kortsiktigt och cyniskt att ta strid för billigare parkering. De backar in i framtiden medan skogar står i brand. En levande innerstad skapas i stället av människor och mötesplatser och de mest attraktiva shoppinggatorna i världen är bilfria. Storstäder som Oslo visar vägen och ingår i C40-nätverket för fossilfria städer med effektiv kollektivtrafik och bilfria centrum.

Stora vinster

Vänsterpartiet vill kraftigt öka resandet med kollektivtrafiken och vi arbetar för fossilfria bränslen och sänkta priser i kollektivtrafiken. Enligt Västtrafik ersätter en enda spårvagn 764 meter bilkö och en fullsatt buss en 328 meter lång bilkö. Resandet kan göras tidseffektivt med kollektivtrafikkörfält och minskad bilism, då fordon och förare hinner fler turer på samma tid. Samhällsekonomiskt ger det en stor vinst.

Ibland behövs bil, men trenden i urbana miljöer är att bilpooler ersätter privatägda bilar som ändå står still 95 procent av tiden. När man visar P-platser digitalt och samnyttjar dem kan befintlig parkering utnyttjas mer effektivt. Parkering kan också läggas utanför centrum och besökande och arbetspendlande kan genom kollektivtrafik, lånecyklar och speciella skyttlar slussas in till staden.

Inte råd med bil

Josefson och Magnusson försöker göra rätten att köra bil i innerstaden till en ”klassfråga”, men låginkomsttagare har många gånger inte råd att ha bil. I dag får många göteborgare istället längre restider för att de många bilarna i centrum hindrar framkomligheten och cyklister och gående drabbas av bilarnas hälsofarliga utsläpp.

Vänsterpartiet vill minska de fossila utsläppen så att våra barn och barnbarn får en framtid utan förödande klimatrubbningar. Med bra gång- och cykelvägar och en effektiv och billig kollektivtrafik skapar vi en tillgänglig och attraktiv stadsmiljö för göteborgare och besökare.

Gertrud Ingelman (V)

vice ordförande Parkeringsbolaget och ledamot av trafiknämnden Göteborg