Om Hjälmered och Brodin menar allvar med sina klimatambitioner bör inriktningen vara att fortsätta underlätta för den positiva utvecklingen för förnybar el, skriver Linda Burenius.
Om Hjälmered och Brodin menar allvar med sina klimatambitioner bör inriktningen vara att fortsätta underlätta för den positiva utvecklingen för förnybar el, skriver Linda Burenius. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klimatet har inte råd med politisk ryckighet

En omformulering av målet för den svenska energipolitiken från ”förnybar” till ”fossilfri” kommer inte leda till en enda kWh ny kärnkraftsel inom överskådlig tid. Men politisk ryckighet riskerar att hämma investeringar i förnybart. Det har inte klimatet råd med, skriver Linda Burenius, 100% förnybart.

ANNONS

Slutreplik

Energiöverenskommelsen, 19/12

Lars Hjälmered (M) och Camilla Brodin (KD) skriver i en replik att deras ambition att uppdatera energipolitiken grundar sig i vilja att lösa klimatutmaningen. Det är bra, och en utgångspunkt som vi helt delar.

Klimatkrisen är akut och ökad svensk elproduktion kan omedelbart tränga undan kolkraft i våra grannländer och successivt ersätta fossila bränslen i transportsektorn och industrin här hemma.

Energiöverenskommelsen från 2016 skapade den tydlighet och långsiktighet som marknaden behöver för att investera i ny elproduktion. Sedan överenskommelsen slöts har över 80 miljarder kronor investerats i ny vindkraft och den byggs nu ut på helt marknadsmässiga grunder.

ANNONS

Ryck inte undan mattan

Investeringsboomen innebär att vindkraften nu ökar med fyra till fem TWh per år, lika mycket som en Barsebäcksreaktor – varje år. Och varje TWh ger utsläppsminskningar som motsvarar utsläppen från mer än 300 000 bilar.

Om Hjälmered och Brodin menar allvar med sina klimatambitioner bör inriktningen vara att fortsätta underlätta för den positiva utvecklingen för förnybar el

Om Hjälmered och Brodin menar allvar med sina klimatambitioner bör inriktningen vara att fortsätta underlätta för den positiva utvecklingen för förnybar el – inte att rycka undan mattan för den.

Det är fullt tillåtet enligt energiöverenskommelsen från 2016 att investera både i ny och befintlig kärnkraft. Och Hjälmered och Brodin lämnar ett tydligt besked i sin replik: ”kärnkraften ska inte subventioneras”. Men vem kommer att investera i kärnkraft, som är tre gånger dyrare än vindkraft, utan kraftiga subventioner?

Kan hämma investeringar

En omformulering av målet för den svenska energipolitiken från ”förnybar” till ”fossilfri” kommer inte leda till en enda kWh ny kärnkraftsel inom överskådlig tid. Men politisk ryckighet riskerar att hämma investeringar i förnybart. Det har inte klimatet råd med.

Den samlade energisektorn står bakom energiöverenskommelsen och det är ingen annan än de två partierna som applåderar att den brutits.

Det är ingen annan än de två partierna som applåderar att den brutits

Vi delar uppfattningen att det finns stora utmaningar på energimarknaden, som kapacitetsbrist i elnäten och behov av att utveckla lösningar för lagring, flexibilitet och systemsäkerhet. Den omfattande elektrifieringen och ökande behov av bioenergi behöver mötas med energieffektivisering i alla sektorer, så att vi använder våra resurser effektivt.

ANNONS

Dessa utmaningar löses inte genom att bryta ingångna överenskommelser, utan genom en tydlig målbild och ett förtroendefullt samarbete mellan politiken och marknaden.

Linda Burenius, ordförande 100% förnybart

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS