Klimatbovar får pensionspengar

AP-fonderna kan redan i dag flytta pengar från fossilbolag. Ändå har de miljarder investerade i företag som förstör vårt klimat mest, skriver Greenpeace Sverige.

ANNONS
|

Hösten 2017 publicerade Greenpeace en rapport som visar att första till fjärde AP-fonderna har ett 13 miljarder stort innehav i nära hälften av de bolag som förstör vårt klimat allra mest.

Två av dessa 13 miljarder är investerade i bolag som driver smutsiga oljeledningsprojekt i Nordamerika. Ett av projekten är Dakota Access Pipeline (DAPL) som mött protester från såväl FN som Sioux-stammen på grund av deras kränkningar av urfolks rättigheter.

Flera investerare, bland annat Nordea, har efter massiva protester dragit sig ur bolagen. Men våra statliga pensionspengar, de ligger kvar. AP-fonderna 1-4 väljer att behålla våra pensionspengar hos bolagen, trots att det strider mot myndigheternas egen värdegrund. En värdegrund som vilar på regeringsformen, en av våra svenska grundlagar.

ANNONS

Dessa fossila investeringar går även tvärtemot den svenska klimatlagen samt Parisavtalet. Ett agerande av AP-fonderna som nu både finansmarknadsministern Per Bolund (MP) och Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik kritiserar starkt. Det gör även vi på Greenpeace Sverige.

Vill skärpa kraven

I mitten på juni kom regeringen med en proposition som skärper hållbarhetskraven för AP-fonderna. Det är ett viktigt steg i rätt riktning. Finansmarknadsminister Per Bolund var tydlig med att han förväntade sig förändringar i AP-fondernas investeringar. Nu ligger propositionen hos riksdagen som senare ska besluta om de nya reglerna.

Eftersom AP-fonderna själva anser att de i stort redan lever upp till de nya skrivelserna är det viktigt att reglerna blir skarpa och leder till förändring. Bolag som kränker mänskliga rättigheter och vars kärnverksamhet leder till klimat- och miljöförstöring känns inte som något myndigheterna bör se som potentiella investeringsobjekt.

AP-fonderna kan redan i dag flytta pengarna från fossilbolagen. Det finns inget motsatsförhållande mellan fossilfrihet och avkastning. Det är många bedömare överens om. Men AP-fondernas ovilja att agera själva flyttar ansvaret till politikerna, specifikt riksdagens pensionsgrupp. Om riksdagen ska ha förtroende i klimatfrågan måste de se över sitt eget bo och se till att AP-fonderna, som är svenska myndigheter, lever upp till våra lagar och de miljöavtal som vi åtagit oss att följa.

ANNONS

Snart är det val. Nu har politiker ett guldläge att visa vilket ansvar de vill ta för Sveriges nutida och framtida generationer.

Det är ett ansvar vi också förväntar oss att de tar.

Frode Pleym

chef för Greenpeace Sverige

Rolf Lindahl

talesperson för klimatfrågor på Greenpeace Sverige

ANNONS