Kemikalieskatt gynnar varken jobb eller miljö

Inte nog med att regeringens kemikalieskatt skapar en massa problem utan att uppnå sitt syfte. Den motverkar faktiskt också målet om en bättre miljö. Dra därför tillbaka skatten i höstbudgeten, skriver bland andra Klas Elm, vd Elektronikbranschen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 1 juli i år börjar den nya kemikalieskatten tas ut. Ibland kallas den straffskatt på hemelektronik, datorer och vitvaror, helt enkelt eftersom den leder till att det mesta som innehåller elektronik kommer att bli dyrare – ibland flera hundra kronor dyrare.

Kemikalieskatten är en så kallad miljöskatt, som när den utreddes hade det i sig vällovliga syftet att minska förekomsten av de farligaste flamskyddsmedlen i hemmet.

Förutsätter ett val

Hela idén med en miljöskatt är att den ska uppmuntra konsumenten att välja produkter som är bra för miljön och välja bort de som är mindre bra. Men det förutsätter så klart att det finns ett val. Det förutsätter också att den inte går att undvika. Man kör inte till Danmark för att tanka bilen. Att däremot e-handla produkter från Danmark är inget större problem.

ANNONS

Kemikalieskatten är så bred och så komplext utformad att i stort sett alla produkter på marknaden drabbas av skatten. Och det är inte flamskyddsmedlens eventuella giftighet eller miljöfarlighet som bedöms, utan hur mycket produkten väger. Mängden plåt i skalet på ett kylskåp bestämmer skatten, snarare än mängden flamskyddsmedel på kretskortet.

Gynnar varken jobb eller miljö

Kanske invänder någon att konsumenten ändå har ett val – att inte alls köpa. Testa gärna det argumentet på småbarnsföräldrarna vars tvättmaskin precis gått sönder! Vi tror inte heller att utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) anser att skolbarnen inte ska ha tillgång till datorer i skolan eller i hemmet.

Med andra ord – det kommer att fortsätta säljas mobiltelefoner, datorer och dammsugare även med den nya skatten. I den mån konsumenten har ett val så handlar det om att köpa från nätbutiker i utlandet. En TV som beställs via en nätbutik i Norge eller en spelkonsol som importeras via Tyskland slipper skatten helt. Skatten är nationell, och tas ut på produkter som säljs här i Sverige.

Flamskyddsmedlen, de som skatten skulle motverka, är kvar. Men intäkten försvinner utomlands – tillsammans med jobben. Beräkningar som gjorts av Svensk Handel visar att den redan hårt pressade elektronikbranschen riskerar att förlora intäkter på fem miljarder kronor och att 1 300 arbetstillfällen hotas.

ANNONS

Komplex byråkrati

De nya reglerna är så komplexa att inte ens Skatteverket har fullt ut klart för sig exakt hur pappersexercisen kring de nya reglerna kommer att se ut. Helt klart är att såväl stora kedjor som småföretagare i branschen kommer att få en stor extra arbetsbörda och mest påfrestande blir det så klart för alla småföretagare. Samtidigt, till följd av regelkrångel, är risken för att göra fel, med straffavgifter som följd, stor.

Det är möjligt att regeringen mycket väl inser att i stort sett alla varor omfattas av skatten, och att konsumenten därmed inte har ett val, men att den tänkta förstärkningen av statskassan med 2,4 miljarder kronor lockar.

Motverkar bättre miljö

Man måste inse att Sverige är en liten marknad, mindre än en promille av världsekonomin. Man måste också förstå att flamskyddsmedel finns av en anledning, för att elektriska produkter inte ska börja brinna. Inte nog med att kemikalieskatten skapar en massa problem utan att uppnå sitt syfte. Den motverkar faktiskt också målet om en bättre miljö. Vi tror inte att det någonsin var lagstiftarens avsikt, men faktum är att skatten också läggs på reparerade elektronikprodukter och vitvaror, eftersom även dessa ofta importeras efter reparation utomlands.

ANNONS

Vi tror inte att regeringen drev igenom kemikalieskatten mot bättre vetande. Vi vet att de precis som vi inom elektronikbranschen vill verka för en bättre miljö. Men den här gången blev det fel.

Erkänn misstaget

När det blir fel är det smartaste att erkänna misstaget och göra om. Vår uppmaning till de ansvariga ministrarna Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) är att redan i höstbudgeten dra tillbaka kemikalieskatten. Alliansen kräver just nu av den sittande regeringen att de ska dra tillbaka skattehöjningar, där borde naturligtvis kemikalieskatten ingå i kraven. Vi hjälper gärna regeringen med att hitta ett nytt system som faktiskt fungerar.

Om regeringen väljer att inte lyssna vädjar vi till oppositionspartierna till höger och vänster om regeringen att göra fungerande miljölagstiftning till en valfråga. Miljön är på tok för viktig för att lagstiftningen ska förminskas till symbolfrågor. Vi rekommenderar oppositionen att i valrörelsen ställa regeringen till svars för åtgärder som leder till en mängd negativa effekter för både jobben och miljön, utan att de ger några mätbara positiva effekter.

Klas Elm

vd Elektronikbranschen

Matts Spångberg

vd EHL

Mats Hedenström

näringspolitisk chef Svensk Handel

ANNONS