Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En klar majoritet av EU-parlamentet har nu ställt sig bakom mitt och min spanska kollega Daniela Ribas betänkande som kräver krafttag mot det utbredda könsbaserade våldet i EU, skriver debattören. Bild: Europaparlamentet
En klar majoritet av EU-parlamentet har nu ställt sig bakom mitt och min spanska kollega Daniela Ribas betänkande som kräver krafttag mot det utbredda könsbaserade våldet i EU, skriver debattören. Bild: Europaparlamentet

KD låter som ett eko av extremhögerns machogubbar

Sedan när ingår det i EU-parlamentarikers uppgift att anpassa sina formuleringar till regeringar som de i Polen och Ungern, som trampar på kvinnors, flyktingars och hbtqi-personers rättigheter, skriver Malin Björk (V), EU-parlamentariker.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

14/9 Låt inte EU-högern sabotera kampen mot det könsbaserade våldet

15/9 Vänsterpartiet saboterar EU:s arbete mot det könsbaserade våldet

En klar majoritet av EU-parlamentet har nu ställt sig bakom mitt och min spanska kollega Daniela Ribas betänkande som kräver krafttag mot det utbredda könsbaserade våldet i EU. Alla svenska ledamöter röstade ja, utom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Skälet som KD:s David Lega och Sara Skyttdal uppger är att texten innehåller stycken som inte kommer att uppskattas av vissa av EU-ländernas regeringar - stycken som de beskriver som ”radikalfeministiska vänsterformuleringar”, ”kritik mot flera länders restriktiva migrationspolitik” och förslag om ”EU-gemensam abortlagstiftning”.

Vem tycker att det fortfarande är kontroversiellt att hävda att mäns våld mot kvinnor till stor del handlar om makt och vilar på patriarkala föreställningar om könsroller?

Men sedan när ingår det i EU-parlamentarikers uppgift att anpassa sina formuleringar till regeringar som de i Polen och Ungern, som trampar på kvinnors, flyktingars och hbtqi-personers rättigheter? Och vem, utom möjligtvis KD då, tycker att det fortfarande är kontroversiellt att hävda att mäns våld mot kvinnor till stor del handlar om makt och vilar på patriarkala föreställningar om könsroller? Här låter Lega och Skyttedal som ett eko av extremhögerns machogubbar.

Sviker kvinnors rättigheter

Betänkandet står som sig bör naturligtvis upp för aborträtten, men ingenstans i betänkandet föreslår vi EU-gemensam abortlagstiftning. Det är en undanmanöver från Lega och Skyttedals sida för att försöka dölja det faktum att de, precis som sin företrädare Lars Adaktusson, konsekvent sviker kvinnors rättigheter.

Det är djupt sorgligt att KD år 2021 inte kan ställa sig bakom en viktig uppmaning till EU-kommissionen om att börja prioritera det könsbaserade våldet bara för att texten också innehåller vissa begrepp som högernationalistiska, auktoritära regeringar med Orbán i spetsen inte gillar.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker