Att införa vårdval skulle bryta ned det som fungerar väl i dag och i stället fragmentera vården ytterligare, skriver debattörerna.
Att införa vårdval skulle bryta ned det som fungerar väl i dag och i stället fragmentera vården ytterligare, skriver debattörerna. Bild: Leif R Jansson / TT

Katastrofalt för barn med svår problematik om bup privatiseras

Den borgerliga alliansen vill införa vårdval inom bup öppenvårdspsykiatrin för barn- och unga i Västra Götaland. Det betyder att alla som uppfyller regionens krav kan öppna en privat mottagning. Reformen skulle få katastrofala konsekvenser för många av våra mest utsatta unga patienter, skriver åtta överläkare från bup-mottagningar i Västra Götaland.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Beslutet om vårdval fattas de kommande två veckorna i de politiska nämnderna. Om VGR inför vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin kan det bli enklare för patienter med lättare åkommor att få träffa en doktor, men det sker på bekostnad av dem som har komplexa, kroniska eller akuta svårigheter. Samhällsekonomiskt har vårdval dessutom visat sig vara den mest kostsamma lösningen när det handlar om att göra vården tillgänglig för fler.

Inför beslut om vårdval har flera instanser tillfrågats. Flera tunga aktörer, till exempel Närhälsan och region Skaraborg var kritiska till förslaget. Övriga förvaltningar i regionen, läkare eller andra representanter för barn och ungdomspsykiatrin som träffar de sjukaste patienterna har inte tillfrågats.

ANNONS

Välfungerande vårdkedja

I dag finns en väl uppbyggd vårdkedja för barn och unga med psykisk ohälsa och psykiatrisk sjukdom i regionen. Barn och unga med lindrigare problematik får hjälp inom primärvårdens vårdcentraler och UPH-enheter och barn och unga med allvarligare psykiatrisk problematik får hjälp inom bup. Mottagarfunktionen ”En Väg In” har överblick över patientflöden och erbjuder ett gott system för att analysera parametrar som vårdgaranti, väntetider, kontaktorsaker och så vidare.

Denna typ av regional överblick har vi i regionen varit utan fram tills för två år sedan. I en sammanhållen organisation som denna har professionen en förutsättning att kunna prioritera de svårast sjuka patienterna och även påverka vårdkedjan och nätverk så att barn och unga som inte behöver psykiatrisk vård i stället kan få annat stöd som de har bättre hjälp av, så som en extra assistent i skolan, boendestöd, eller några samtal på ungdomsmottagningen, för att bara nämna några av alla de insatser som i perioder är viktiga för barn och ungas mående.

Barn och unga med komplexa, kroniska eller akuta svårigheter, de vars röster som sällan hörs i media eller i politiken blir förlorarna i ekvationen

Att vi arbetar på rätt sätt återspeglas bland annat i att VGR har lägre suicidtal för barn och unga, antal självmord per 100 000 invånare, jämfört med genomsnittet för Sverige. Suicid är en av de allvarligaste konsekvenserna av psykiatrisk sjukdom.

ANNONS

Införs vårdval kommer de nya privata mottagningarna sannolikt att hamna i regionens stora städer, där det i dag är enklast att rekrytera barnpsykiatrisk personal. Risken är överhängande att knappt några vårdvalsenheter kommer att finnas i till exempel de norra delarna av regionen. Totalt sett blir då vården mindre jämlik för regionens unga.

Vårdval får också katastrofala effekter på läkarbemanningen på barn- och ungdomspsykiatrins akutverksamheter och slutenvårdsavdelningar, där läkare dygnet runt tar hand om livshotande tillstånd, och som i dag kan bemannas solidariskt av alla öppenvårdens läkare. Risk finns för att kompetensflykt leder till att läkare kommer att saknas där de behövs som mest. Dessutom blir möjligheterna att utbilda specialistläkare sämre. Möjligheterna till vidareutbildning och forskning påverkas också negativt.

Bra överblick

Som överläkargrupp inom VGR:s barn och ungdomspsykiatri, med det yttersta ansvaret för patientsäkerheten och kvaliteten i våra verksamheter ser vi hur primärvården byggs ut allt mer med ökad kompetens och resurs för att möta målgruppen och hur vi genom ”En Väg In” äntligen har bra överblick över de patienter som befinner sig antingen inom primärvårdspsykiatrin eller specialistpsykiatrin. Detta är ett bra utgångsläge för att barn och ungdomar i regionen ska få bättre tillgång till vård utifrån behov.

Barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer behöver en sammanhållen vårdkedja. Att införa vårdval skulle bryta ned det som fungerar väl i dag och i stället fragmentera vården ytterligare, vården blir dessutom mer kostsam. Barn och unga med komplexa, kroniska eller akuta svårigheter, de vars röster som sällan hörs i media eller i politiken blir förlorarna i ekvationen.

ANNONS

Sara Lundqvist, medicinskt ledningsansvarig BUP Sahlgrenska

Camelia Larsson, chefsöverläkare BUP Södra Älvsborgs Sjukhus

Johanna Jansson Svedmyr, vårdenhetsöverläkare BUP Akutvård Sahlgrenska

Pablo Alvarez Jiménez, överläkare, BUP Skaraborg

Jenny Larsson Fridén, vårdenhetsöverläkare BUP NU-sjukvården

Anne-Katrin Kantzer, överläkare BUP NU-sjukvården

Jon Bergmark, överläkare Specialistcentrum barn och unga Angered Sjukhusen i väster

Aikaterini Trantou Vårdenhetsöverläkare Regional utredningsmottagning

ANNONS