Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Nils Petter Nilsson
Bild: Nils Petter Nilsson

Katastrof att höja priset på månadskortet

I dag höjer det borgerliga styret priset på månadskortet i Göteborg. Dyrare kollektivtrafik är en katastrof för klimatet och ökar ojämlikheten, skriver Grith Fjeldmose (V) och Gertrud Ingelman (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det borgerliga styret har höjt priset på Västtrafiks månadskort i Göteborg med 135 kronor, med andra ord en höjning på över 20 procent i ett slag. Att göra kollektivtrafiken dyrare i en tid av akuta klimathot och ökade inkomstklyftor är helt obegripligt. Tvärtom måste priserna i kollektivtrafiken hållas nere för att alla ska ha råd och utsläppen från trafiken minska.

Trafiken står för en stor del av vår klimatpåverkan. Det enklaste och snabbaste sättet att minska fossila utsläpp är att kollektivtrafikens andel av resorna ökar. Att fler åker kollektivt leder också till mindre köer, bättre luftkvalitet och färre trafikolyckor.

En jämlikhetsfråga

Att åka kollektivt är också en jämlikhetsfråga, långt ifrån alla har råd att äga en egen bil. För att ge alla lika möjlighet att ta sig fram är det därför avgörande med en fungerande och billig kollektivtrafik. Att höja priserna i ett läge då månadskortet redan är en stor utgift för många är ett hårt slag mot låginkomsttagare.

På sikt vill vi göra kollektiv- trafiken helt gratis för att ge fler möjligheter att resa

Det borgerliga styret i Göteborg har varit mer intresserat av att gynna privatbilismen än underlätta för fler att åka kollektivt. Exempelvis har de röstat emot höjningar av felparkeringsavgifter för bilar i Göteborg. Det innebär att det i dag kostar mindre att parkera bilen så att den blockerar räddningstjänst och kollektivtrafik än vad det kostar om man glömt att stämpla på spårvagnen.

Minska privatbilismen

Vänsterpartiet vill i stället minska privatbilismen och satsa på att fler ska åka kollektivt. Det är en viktig omställning för klimatet med ett tydligt rättviseperspektiv. Göteborg ska vara en stad där det är tryggt och enkelt att gå, cykla och resa med billig kollektivtrafik. På sikt vill vi göra kollektivtrafiken helt gratis för att ge fler möjligheter att resa.

Att göra kollektivtrafiken dyrare är att blunda för klimathotet och de ökade inkomstklyftorna – vår tids största utmaningar. Det är sorgligt att det borgerliga styret hellre stoppar huvudet i asfalten än ställer om Göteborg till en mer hållbar och jämlik stad. Framtida generationer förtjänar bättre.

Grith Fjeldmose (V)

oppositionsråd

Gertrud Ingelman (V)

ledamot i Trafiknämnden i Göteborg