Regeringens tandvårdsutredning föreslår nu åtgärder som riskerar att vända utvecklingen i fel riktning, skriver debattörerna.
Regeringens tandvårdsutredning föreslår nu åtgärder som riskerar att vända utvecklingen i fel riktning, skriver debattörerna. Bild: Bertil Ericson

Kasta tandvårdsutredningen i papperskorgen

Trots att utredningen om jämlik tandhälsa pågått i tre år missar den helt målet. Bland annat skulle den leda till att man slår sönder den fria prissättning som tjänat svensk tandvård väl skriver Suhaib Hurani och Johannes Thernström, Muf.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den särskilde utredaren Veronica Palm har överlämnat sin utredning om en jämlik tandhälsa till regeringen. Trots att utredningen pågått i tre år missar man helt målet. Stora delar av utredningen syftar huvudsakligen till ökad centralisering och reglering. Det skulle försämra tandvården i hela landet och riskera patientsäkerheten. Utredningen bör därför kastas i papperskorgen och i stället borde man fokusera på att lösa de riktiga problemen som har med jämlik tandvård att göra som tillgänglighet på landsbygden och socioekonomiskt utsatta områden.

I huvudsak fungerar svensk tandvård bra och är en av de bästa i hela världen. Befolkningens orala hälsa har kraftigt förbättrats under de senaste decennierna. Utvecklingen beror både på ökad kunskap hos medborgarna och förbättrad vård.

ANNONS

Fel riktning

Regeringens utredning föreslår nu åtgärder som riskerar att vända utvecklingen i fel riktning. Man föreslår en prisreglering samt att en basundersökning får högst kosta 200 kr för patienter. Det skulle leda till att man slår sönder den fria prissättning som tjänat svensk tandvård väl. Om prisregleringen blir verklighet så riskeras patientsäkerheten då tandläkarna kommer att begränsa åtgärden på grund av kostnadsskäl.

Professionens företrädare har kritiserat förslaget och pekat ut stora delar av den som förödande för patienterna och tandvården. Vi behöver fokus för att se till att riktiga problem löses i stället för att minimera frågan till en ekonomisk sådan. Utredningen presenterar inte heller några konkreta förslag till en mer tillgänglig tandvård på landsbygden eller för tandvårdsrädda patienter.

Ekonomiskt ineffektivt

Utredningen föreslår nya ersättningsmodeller, den billigaste av dem kommer att resultera i minst 1,6 miljarder kronor mer än den nuvarande ersättningsmodellen. Den är ekonomiskt ineffektivt och kommer inte förbättra tandvården. Svensk tandvård behöver behålla rätten till fri prissättning och fri etablering. Konkurrerande privata aktörer förbättrar vården och ökar makten för patienten att välja själva. Kravet att Folktandvården ska finnas i varje kommun bör tas bort. Vi är dock positiva till utredningens förslag om att avskaffa subventionen för avgiftsfri tandvård för unga vuxna i åldern 20–23 år. Det är en dyr och orättvis prioritering av skattepengar.

ANNONS

Politikers klåfingrighet och omständliga ändringar i systemet drabbar vårdgivarna, men främst patienterna.

Ökad centralisering är en katastrofal lösning och friprissättning är en förutsättning för kvalitativ tandvård. Politikers klåfingrighet och omständliga ändringar i systemet drabbar vårdgivarna, men främst patienterna. Det är dags att lita på professionen och tillåta tandläkaren att vara tandläkare.

Suhaib Hurani, distriktsordförande Muf Västra Götaland Norra

Johannes Thernström, förbundsstyrelseledamot Muf

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS