Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kasta skygglapparna och samarbeta!

Att efterfråga samarbete över partigränserna men samtidigt lägga skulden på oppositionen är ingen bra start av Saida Moge (S) för att få till ett samarbete om problemen med utanförskapet, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Vår Krog & Bar, 17, 23/8

Göteborg har i dag ett omfattande utanförskap som har förvärrats under de två decennier som de rödgröna suttit vid maken. Det är ett stort misslyckande. Vi delar samma mål om en stad, med samma regler som gäller överallt, där alla som växer upp får en möjlighet att växa till sin fulla potential.

Fler synliga poliser, hårdare vapenlagar och strängare straff samt trygghetsskapande insatser bidrar i det korta perspektivet till att förbättra och hantera den situation som råder i flera utsatta stadsdelar. Men Göteborgs stad måste helt lägga om sin integrationspolitik för att förebygga och hindra att unga män väljer bort samhället.

Omfattande förslag

Liberalerna har genom åren lagt flera omfattande integrationspolitiska förslag med syfte att bryta utanförskapet och fånga upp unga pojkar som är på glid bort från samhället. Det har alltså inte saknats förslag att för att komma tillrätta men den problematik som har lett fram till mord, skottlossningar och brottslighet. Men Moges parti har röstat nej och anledningarna har varierat.

Det är genom jobb, bra bostäder, en skola som ställer krav och utmanar, goda svenskkunskaper, kamp mot diskriminering och ett fungerande företagsklimat som vi kan möta utanförskapet och bygga en integrerad stad. Men ska vi lyckas med det behöver de rödgröna rycka skygglapparna.

Det är i Biskopsgården, Bergsjön och Hjällbo som vi behöver skapa framtidstro, trygghet och egenmakt. Nu måste vi samlas och gemensamt säga #NuÄrDetNog!

Kristina Bergman Alme (L)

vice ordförande Sociala Resursnämnden

Helene Odenjung (L)

kommunalråd