Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan du bo kvar när M höjer hyran?

Moderaterna hymlar inte lägre om att vilja införa marknadshyror. När marknaden styr hyran riskerar det att leda till kraftigt höjda hyror i stora delar av landet, inte minst i Göteborg, skriver Anna Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tre miljoner människor bor i dag i en hyresrätt. Av göteborgarna bor nästan hälften i hyresrätt. Marknadshyror skulle chockhöja hyrorna med tiotusentals kronor om året, visar en rapport från Ramböll som gjorts på uppdrag av Hyresgästföreningen. I Göteborg skulle en marknadsmässig prissättning innebära hyreshöjningar på 32-50 procent. För en helt vanlig hyreslägenhet på två rum och kök motsvarar detta en höjning uppemot 3 000 kronor i månaden.

Vi Socialdemokrater i Göteborg går till val på att bygga 60 000 nya bostäder i Göteborg de kommande tio åren

Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green har på en rak fråga svarat att partiet vill införa marknadshyror och under den senaste kongressen fattade M beslut om att verka för en infasning av ett nytt och ”mindre reglerat hyressättningssystem”. Ett kongressbeslut som enligt ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa är en seger för marknadshyror. Ulf Kristersson är mer svävande i frågan men manar samtidigt folk att lyssna till nationalekonomen Assar Lindbeck, Sveriges främste förespråkare av marknadshyror.

Övertro på marknaden

Moderaterna har en övertro på marknadens möjligheter, inte minst Kristersson själv. Under hans tid som kommunpolitiker i Stockholm sålde staden ut 26 000 hyresrätter ur den gemensamma allmännyttan till kraftiga underpriser samtidigt som bostadskön växte. Moderaterna i Göteborg går till val på att sälja ut de kommunala bolagen, där de kommunala bostadsbolagen och allmännyttan ingår. Vill M i Göteborg gå samma väg som Kristersson?

För att lösa problem med bostadsbrist, segregation och trångboddhet krävs en rad åtgärder. Vi Socialdemokrater i Göteborg går till val på att bygga 60 000 nya bostäder i Göteborg de kommande tio åren. Minst hälften ska vara hyresrätter. På nationell nivå har den S-ledda regeringen infört ett särskilt investeringsstöd för att bygga 15 000 nya billiga hyresrätter och studentbostäder årligen. Det har hittills lett till att 11 300 hyresrätter och studentbostäder beviljats stöd och att hyrorna kunnat sänkas så att fler människor med vanliga löner har råd att bo i nybyggda lägenheter. Det är ett stöd som M vill ta bort.

Valet handlar om vi ska bygga ett starkare eller svagare samhälle. Det står mellan fler billiga bostäder och färre dyrare hyresrätter. Vi Socialdemokrater vill ha ett Göteborg där barnen kan flytta hemifrån, studenter kan flytta hit för att studera och pensionärer kan hitta ett lämpligt boende. En bostadspolitik där ingen lämnas efter. Mot detta står en moderat politik påhejad av Sverigedemokraterna som leder till ökad otrygghet. Jonas Ransgård (M), var tydlig mot göteborgarna. Kommer ditt parti att sälja ut allmännyttan och införa marknadshyror?

Anna Johansson (S)

ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagskandidat