<strong id="strong-9aa9d097d49dbdc01485b84649a65140">Hampus Hagman</strong> (KD), <strong id="strong-91dc9529d31e464a20ba980a73f7d19e">Ingemar Kihlström</strong> (KD) och <strong id="strong-a6d678835817c343675c9c39b8c0993a">Roland Utbult</strong> (KD).
Hampus Hagman (KD), Ingemar Kihlström (KD) och Roland Utbult (KD).

Kampen mot antisemitismen måste förstärkas

Det svenska samhällets arbete mot antisemitism behöver både förstärkas och anpassas efter dagens hotbild, skriver bland andra Hampus Hagman (KD).

ANNONS
|

I dag, söndag den 27 januari, är det åter tid för reflektion över ett av historiens mörkaste avsnitt, när det är Förintelsens minnesdag.

Bara några timmars färd bort inträffade en av historiens grymmaste brott mot medborgare i våra grannländer. Människor med drömmar och framtidsvisioner likt oss alla drabbades tillsammans med nära familjemedlemmar av den mest avskyvärda sidan av mänsklighetens natur – hat, fördomar och våld.

Som ett svar på samhällets problem utsåg man judarna till att vara ansvariga för situationen och bestämde sig för att utrota dem.

Även i vår tid måste vi agera då våldsdåd, attacker och trakasserier mot judar fortfarande finns och tar sig olika uttryck i vårt samhälle

För några veckor sedan fick vi i riksdagen besök av Leon Rytz från Borås, en av de överlevande från lägret i Treblinka. Han gav en gripande berättelse och beskrivning av de fasor som var en verklighet för honom och övriga judar under Andra världskriget. Hans budskap är en viktig påminnelse till alla i vår tid för att vi inte skall glömma det fruktansvärda som hände. Men berättelsen måste också vara en utgångspunkt för att bemöta de mörka krafter som ifrågasätter förintelsen och som sprider budskap i samma destruktiva anda i dag.

ANNONS

Även i vår tid måste vi agera då våldsdåd, attacker och trakasserier mot judar fortfarande finns och tar sig olika uttryck i vårt samhälle och i vår omvärld. Synagogor utsätts för brandattentat, staten Israel utsätts för angrep baserade endast på en aversion mot det judiska folket och judar får stå till svars för politiska beslut i Israel trots att de lever i andra länder utan direkt koppling till landet. Ett förintelseförnekande budskap sprids också av mörka krafter i vår tid.

Vi har alla ett ansvar

Vi har alla ett ansvar för att agera för att motverka antisemitism i alla dess former för att judar skall uppleva en trygghet oavsett var de lever eller bor i dag. Låt därför Förintelsens minnesdag bli en dag av reflektion över vad du kan göra för att motverka antisemitism.

Men också det svenska samhällets arbete mot antisemitism behöver både förstärkas och också anpassas efter dagens hotbild. Där kommer vi Kristdemokrater att fortsätta föreslå och driva på för ytterligare åtgärder och utbildningsinsatser som motverkar antisemitism.

Vi får aldrig glömma förintelsen och vi skall fortsätta hedra dem som drabbades. Samtidigt måste vi alla agera i dag för att motverka varje tendens till förföljelse samt trakasseri av judar i vårt land och i vår värld. Vi har alla ett ansvar för att det som hände under Andra världskriget aldrig får ske igen.

ANNONS

Hampus Hagman (KD)

riksdagsledamot Göteborg

Ingemar Kihlström (KD)

riksdagsledamot Västra Götaland Södra

Roland Utbult (KD)

riksdagsledamot Västra Götaland Västra

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS