Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kampen för allas lika värde fortsätter på Öckerö

DEBATT: Prideflaggan fick inte hissas på Öckerö – ett skrämmande exempel på antingen ignorans eller ren illvilja. Människor måste ges möjlighet att leva lyckliga och fria liv, skriver Henrik Edin och Marcus Nilsen, Liberala ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla människor är lika mycket värda och har rätt att älska vem man vill. Pride- paraderna avlöser varandra i Sveriges städer under vår och sommar, men det finns fortfarande platser där frågan är politiskt kontroversiell. Detta visade sig i Öckerö kommun den 26 maj. Den politiska kampen är långt från över.

Den 26 maj behandlades en motion i Öckerö kommunfullmäktige om att hissa regnbågsflaggan under Westpride. Förslaget röstades ner av Allianspartierna med hänvisning till att en sådan flagghissning skulle möjliggöra för andra organisationer att göra samma sak. Argumentet är befängt och verklighetsfrånvänt.

Mest en folkrörelse

Pridefirande kan inte jämföras med en organisation. Det är alldeles för stort och liknar mest en folkrörelse. Flaggan står inte för en enskild förening eller organisation. Värdena som omfattas av regnbågsflaggan omfamnas så brett att den nu till och med går att få som frimärke.

Det går att finna isolerade och delvis konservativa små samhällen längs med hela Bohuskusten. I inget av dessa är det lätt att komma ut som HBTQ-person. De sociala strukturerna är ofta mycket starka och verkar aktivt för att ingen ska falla utanför normen. I ett modernt samhälle är detta ohållbart. Människor måste ges möjlighet att leva lyckliga och fria liv, oavsett om samhället ligger på fastlandet eller på en ö.

En unik möjlighet

Politiken har en unik möjlighet att göra nödvändiga förändringar. Genom att hissa regnbågsflaggor visar man solidaritet mot alla de som fortfarande känner sig inlåsta i samhällets allra mörkaste strukturer. För politikerna handlar det om ett enkelt beslut i fullmäktige. För HBTQ-personer kan det däremot handla om liv eller död. Att en majoritet i Öckerö kommunfullmäktige väljer att rösta ner motionen om regnbågsflaggan är ett skrämmande exempel på antingen ignorans eller ren illvilja. Det är inte acceptabelt.

Det är uppenbart att Pride är en politisk kamp som måste hållas vid liv. Alla människors rätt att öppet älska vem man vill är inte en självklarhet i Sverige i dag. Här har politiken en viktig uppgift, och Öckerö är en av de kommuner som behöver lägga om kursen. Nu.

Henrik Edin

förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Marcus Nilsen

distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst