Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inga kortsiktiga budgetsiffror ska få sätta käppar i hjulen för våra barns utbildning och hälsa. Vare sig de finns på Utmarksskolan, Kungsladugårdsskolan eller någon annanstans i Göteborg, skriver Karl Kataoka.

Kalla en spade för en spade

Att vägra tillstå att uppenbara försämringar för Kungsladugårdsskolans elever är besparingar och i stället kalla det för en ekonomisk anpassning är provocerande. Låt inte kortsiktiga budgetsiffror förstöra våra barns utbildning och hälsa, skriver Karl Kataoka.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Först var föräldrar till elever på Kungsladugårdsskolan upprörda över att de inte fått information om att skolledningen omorganiserar på skolan. Från åldersblandade F-2:or till åldershomogena klasser. Sedan, på ett skolråd den 22 januari fick föräldrarna veta att kostnaderna under 2017 skenat så till den grad att skolledningen till hösten 2018 planerar att göra tre klasser av dagens fyra. I varje årskurs upp till 6:an.

Kalla det nedskärningar eller varför inte smygbesparingar? I en pressrelease publicerad på Göteborgs stads hemsida den 25 januari säger sektorschefen för utbildning i Majorna-Linné, Bo Drysén, att det inte är en smygbesparing utan en ekonomisk anpassning.

I en debattartikel publicerad den 21 januari i GP delar Madeleine Turesdotter och Hamideh Aghar ut svidande kritik till SDN Östra Göteborg för planerade nedskärningar på Utmarksskolan. De misstänker att stadsdelen försöker flytta pengar från sektor utbildning innan den nya grundskolenämnden inrättas i år.

Inga kortsiktiga budgetsiffror ska få sätta käppar i hjulen för våra barns utbildning och hälsa.

Att något liknande händer i Majorna-Linné avfärdar Bo Drysén som en sammanblandning med lokala processer i en komplex skolverklighet som kan vara svår att förstå. Och svår att förklara.

Riktigt, riktigt dumt

Det saknas pengar trots att skolledningen håller hårt i resurserna. Men det är inte märkligt att kostnaderna brakat iväg eftersom skolan rekryterade många nya lärare under 2017. Det är glädjande men dyrt. Att låta skolans personal och elever få betala detta i form av ökad arbetsbelastning och sämre förutsättningar för att nå målen är inte bara kortsiktigt, utan riktigt, riktigt dumt.

Vad som behövs är att Bo Drysén och hans sektorschefskollegor kommunicerar till politikerna i stadsdelsnämnderna att det är superviktigt att resurser måste in i skolområdet för att det ska synas för den nya organisationen vad det kostar att bibehålla och gärna höja kvaliteten.

Inga kortsiktiga budgetsiffror ska få sätta käppar i hjulen för våra barns utbildning och hälsa. Vare sig de finns på Utmarksskolan, Kungsladugårdsskolan eller någon annanstans i Göteborg.

Karl Kataoka

förälder, legitimerad lärare