Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt FAO:s rapport från 2013 står transportsektorns utsläpp för 20 procent och märk då att detta utsläpp är fossilt. Motsvarande siffra för djurproduktionen är 14,5 procent, och då ingår inte bara köttproduktion, utan även mjölk- och äggproduktion, skriver debattören.

Köttproduktionen inte den stora klimatboven

Återigen slänger sig politiker med felaktig information, som visar att de inte faktagranskar och framförallt inte har biologiska insikter. Att påstå att djurproduktionen har större utsläpp än transportsektorn är inte korrekt, det är precis tvärtom, skriver Patrik Holm Thisner, HKScan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Skattesänkningar, 30/8

Liberalerna Oscar Matti och Pontus Almquist skriver att det finns vettigare saker att beskatta än arbete, som utsläpp från köttproduktion, eftersom de knappt står för sina utsläpp och att de utsläppen är större än från alla transporter. Det visar på missförståndet om jordbruksproduktion. Vår hållbara svenska jordbruksproduktion, inklusive köttproduktion, är något som politiker med stolthet borde kunna främja.

Sverige har världens bästa djurskyddslagstiftning där företag som HKScan, och andra kollegor i branschen, kontinuerligt arbetar för att bli ännu bättre. Friska djur omvandlar foder bättre och växer således snabbare. En bra djurhälsa är bra både för djuromsorg och för klimatet. HKScan är länken mellan 11 000 svenska gårdar och konsumenten. Med varumärket Scan påverkar vi hela värdekedjan, då vi binder samman kedjan från svenska gårdar till goda matupplevelser. Det är vårt ansvar att vi producerar kött på ett långsiktigt hållbart sätt, med fokus på konsumentens förväntningar.

Felaktiga uppgifter

Att påstå att djurproduktionen har större utsläpp än transportsektorn är inte korrekt. Enligt FAO:s rapport från 2013 står transportsektorns utsläpp för 20 procent och märk då att detta utsläpp är fossilt. Motsvarande siffra för djurproduktionen är 14,5 procent, och då ingår inte bara köttproduktion, utan även mjölk- och äggproduktion. Köttproduktionen står för 9,4 procent, vilket inkluderar jordar som används för foderproduktion, transporter och industrins utsläpp. Den korrekta siffran bör i stället vara att transportsektorns fossila utsläpp är dubbelt så hög som utsläpp från köttproduktionen (främst icke fossilt).

Det är bönderna som är de verkliga planetskötarna. Det är de som möjliggör kolsänkor i skog och mark. Med djuren kan vi upprätthålla ett hållbart lantbruk, genom att återföra organiskt material till jorden, få en god växtföljd med vall och även producera på marker där det inte går att odla vegetabilier. Vidare ger det mervärden som öppna landskap, biologisk mångfald, ytterligare arbetsmöjligheter på landsbygd och inte minst möjlighet till ekologisk odling.

Vi tar ansvar

Att påstå att köttindustrin inte tar ansvar är helt fel. Vi på HKScan har påbörjat en resa, där det långsiktiga målet är att utveckla jordbruket mer hållbart. Vi har också sedan 2003 sänkt våra egna fossila utsläpp med 74 procent och vårt mål är att sänka dem med 95 procent till 2030.

Sverige importerarar i dag cirka 45 procent av det röda kött vi konsumerar. Med den hållbara djurproduktionen vi har i Sverige borde vi kunna främja produktionen, vilket skulle ge oss en möjlighet att exportera hållbart svenskt kött till andra länder. Att införa en köttskatt skulle endast vara kontraproduktivt. Det skulle göra vår svenska köttproduktion än mindre konkurrenskraftig och i stället gynna import av kött från andra områden, som inte har samma krav på djuromsorg och hållbarhet inom lantbruket, som vi har i Sverige.

I stället för att prata om köttskatt, skulle vi uppskatta politiker som främjar svensk köttproduktion i form av forskning och utveckling inom hållbarhetsområdet så att vi tillsammans blir mer klimatsmarta.

Patrik Holm Thisner

Kvalitet- & hållbarhetsdirektör, HKScan