Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Européernas köttkonsumtion kräver i dag redan ett område som är sju gånger större än EU:s totala jordbruksmark. Det är hög tid att lägga om våra matvanor, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Köttfria måndagar bra för hälsan och klimatet

Vi äter allt mer kött. Det är varken bra för hälsan eller klimatet. Inte heller för världens fattiga. Enligt FN kommer antalet djur, för att mätta vår kötthunger, att fördubblas till 2050. Det är dags för oss alla att vända trenden. Köttfria måndagar är en bra start, skriver Gunhild A Stordalen, European Climate Foundation.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Låt oss börja med de dåliga nyheterna. Medan planeten blir hetare, blir människorna fetare. Världen snurrar med full fart mot dessa två kriser. Hungersnöden på Afrikas horn och översvämningar i Pakistan är exempel på möjliga konsekvenser av klimatförändringen. Förmodligen är detta bara början. En tröst är att vi knappast kommer att behöva oroa oss för slutet – då har vi redan hunnit äta oss till döds.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den goda nyheten är att det finns lösningar, inklusive en som alla vinner på. Den är ett kinderägg fyllt med hälsa och klimat som gör att du själv kan bidra med lösningen.

Dåliga nyheter för jorden

Det animaliska jordbruket står för nästan en femtedel av de globala växthusgasutsläppen. Kor och får är värst för klimatet. När cellulosan bryts ned i djurens matsmältningssystem, bildas den starka växthusgasen metan, som pruttas och rapas ut i stora mängder.

I en studie från 2009, publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition, jämförs utsläppen från olika livsmedel som produceras i Sverige, från jord till bord. Ett kilo potatis släpper ut mindre än ett halvt kilo koldioxidekvivalenter, medan köttet släpper ut mer än 60 gånger så mycket. Utsläppen från ett kilo kött motsvarar utsläppen fån en typisk personbil som körs 150 kilometer. Det är siffror som är svåra att svälja.

Dåliga nyheter för barnen

Nyligen lyfte tidskriften The Economist frågan, i artikelserien Feeding the World, om huruvida världen kan föda de uppskattningsvis nio miljarder människor som finns år 2050. Det ser svart ut. Det finns ett starkt samband mellan förmögenhetstillväxt, ökad urbanisering och köttkonsumtion. FN:s siffror visar att världens köttproduktion per år har tredubblats mellan 1980 och 2020, till svindlande 139 miljoner ton kött. Enligt samma rapport kommer antalet djur, för att mätta världens kötthunger, att fördubblas till 2050. Det är praktiskt omöjligt. Förutom att köttproduktion förorenar och förbrukar stora mängder fossila bränslen och vatten, kräver den mycket mark. Jorden är helt enkelt för liten.

I dag upptar 1 700 miljoner djur mer än en fjärdedel av jordens landyta. Européernas köttkonsumtion kräver i dag redan ett område som är sju gånger större än EU:s totala jordbruksmark. Det krävs 21 kilo spannmål för att producera ett kilo lamm. Bara mängden spannmål, som nu används till djurfoder i USA, skulle räcka till att föda 840 miljoner människor som lever på en kost baserad på vegetabilier. I framtiden måste dina barn äta mindre om vi ska kunna föda fler.

Dåliga nyheter för dig

Din kost påverkar din egen överlevnad. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar max 500 gram rött eller bearbetat kött i veckan. Detta motsvarar två-tre middagar med lite kött. En genomsnittlig engelsman äter normalt betydligt mer. Genom att minska den brittiska köttkonsumtionen med 30 procent, minskas också förekomsten av hjärtsjukdomar med 15 procent. 

Om en del av köttkonsumtionen ersätts med mer frukt och grönsaker, förbättras hjärtstatistiken ytterligare och förekomsten av fetma, högt blodtryck och diabetes blir betydligt lägre. Det finns ingen som ber dig om att bli vegetarian. Du behöver protein. Men du har starka skäl att förändra dina matvanor. Och måndag är en bra dag att börja med.

Måndag är lösningen

Meatless Monday började som en frivillig ransoneringsåtgärd för kött och vete i USA under första världskriget. Köttfria måndagar återinfördes 2003 som en del av USA:s hälsokampanj, men tog fart på allvar när far och dotter McCartney återlanserade kampanjen Meat Free Monday i Storbritannien under 2009, som en kombinerad klimat- och hälsokampanj. Konceptet har blivit en världstrend.

Intiativtagaren till Köttfri måndag här i Sverige, Jonas Paulsson, blev förra veckan kårad till Årets Miljöhjälte av Världsnaturfonden, för sitt arbete med kampanjen. Nyligen las en motion i den svenska riksdagen om att minska köttkonsumtionen med 25 procent till år 2020. Måndag är en perfekt dag att göra något bra för dig själv, för resten av veckan och för resten av världen.

Restauranger kan visa vägen

I dag har Nordic Light Hotel mitt i Stockholm sett ljuset. Från och med i dag tas allt kött bort från alla menyer varje måndag. De vill inte undervisa sina gäster. De vill hellre fresta dig med alternativ, med trendiga, tilltalande och välsmakande vegetariska rätter och fiskrätter. De gör det lätt att välja rätt. Förhoppningsvis lockar Nordic Light Hotel fler restauranger och vardagliga kockar att göra detsamma. Låt oss göra Sveriges stora och små kök till ett skyltfönster för en hållbar framtid, varje vecka.

Alla förtjänar att börja veckan med något som är bra. Bra för din hälsa. Bra för klimatet. Bra för framtiden. Smaklig måltid!

Gunhild A Stordalen

PhD, AT-läkare och styrelseledamot i European Climate Foundation