Att marknadsskolan och korruption hänger ihop är något som vi ser dagligen i skolväsendet, skriver debattörerna.
Att marknadsskolan och korruption hänger ihop är något som vi ser dagligen i skolväsendet, skriver debattörerna. Bild: Tora Nissen

Köpta professurer – ett sätt att bekämpa ”kommunistväldet”?

Handelshögskolans nyinstiftade professur i Barbara Bergströms namn kan ses som ett exempel på hur den ekonomiska makten mer och mer tränger ut den demokratiskt valda politiska makten, skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

ANNONS
|

Det borde vara pinsamt för Sverige som utbildningsnation att den delvis statlig finansierade, Handelshögskolan låter sig köpas, för 60 miljoner av friskolemiljonären Barbara Bergström. Det sker i och med upprättandet av en professur i hennes namn: ”Barbara Bergströms professorship in educational leadership and excellence”.

Paret Hans och Barbara Bergström som tillsammans fortfarande äger delar av Internationella engelska skolan (IES), anser att Sverige är ett "kommunistvälde".

Pengar ger politisk makt

Tillsammans med sin man Hans Bergström är hon en politisk aktör som försvarar den världsunika marknadsskolan i Sverige. Deras agerande kan ses som ett exempel på hur den ekonomiska makten mer och mer tränger ut den den demokratiskt valda politiska makten.

ANNONS

Barbara Bergström har tjänat hundratals miljoner på att starta och driva Engelska skolan och sedan tjänat ytterligare tiotals miljoner på att sälja dessa skolor till internationella riskkapitalbolag och fondbolag i skatteparadis.

Att marknadsskolan och korruption hänger ihop är något som vi ser dagligen i skolväsendet, till exempel genom fifflet med PISA-undersökningarna och glädjebetygen och här illustreras det med Handelshögskolans professur, helt finansierad med pengar från Barbara och Hans Bergström stiftelse.

”Ordning och reda”

IES har byggt upp sin för ägarna mycket lönsamma skolverksamhet genom engelskspråkig undervisning och varumärkesarbete med att lansera sig själva som skolan med ”ordning och reda”.

I själva verket, som forskning och journalistisk granskning visat, handlar det till stor del om att få lärarna att sätta glädjebetyg och om segregation där skolan drar till sig elever från studiemotiverade miljöer.

Incitament till glädjebetygen och öppen skamlöst öppen korruption är bland annat de aktiespridnings och ”incitamentprogram” som Barbara Bergström har för sina rektorer och förstelärare.

Dessutom visar rapporter från Skolinspektionen i år att detta att IES skulle vara bättre på ”ording och reda” inte stämmer.

Hur kan någon vara så gemen att misstänka att detta skulle kunna påverka den forskning om "skolledarskapsfrågor" som Handelshögskolans rektor nu försvarar?

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård, som tills helt nyligen satt i IES styrelse, är förvånad över kritiken. Han ser de förmögnas sponsring som ett sätt att garantera den akademiska friheten. Han ser till och med ”...donationer som den från Bergströms stiftelse är exakt vad vårt land behöver.”

ANNONS

Hur kan någon vara så gemen att misstänka att detta skulle kunna påverka den forskning om "skolledarskapsfrågor" som Handelshögskolans rektor nu försvarar?

Strannegårds syn på förmögna privata finansiärers insatser i högskolevärlden ligger i linje med Barbara Bergströms hårda arbete för att motverka ”kommunistväldet” i Sverige.

Magnus Ekblom, lärare och medlem i föreningen Elevintresse före vinstintresse

Göran Drougge, lärare och medlem i föreningen Elevintresse före vinstintresse

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS