Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Könsord i stället för argument

Jag blev kallad "jävla högerfitta" när jag gav Reinfeldt högt retoriskt betyg. Kärt barn har många namn, skriver GP:s retorikexpert Elaine Eksvärd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Husneger” är ett annat namn. Men även Trump-anhängare har sorterat in mig i ”PK-maffian” efter att ha utvärderat Trumps retorik som en katastrof. Påhoppen kommer från vänster och höger och får mig att tänka på ett släkte som finns i alla grupper; de som inte står ut med oliktänkande och därmed måste stämpla dessa som en rivaliserande målgrupp. Eller som Bush hade sagt ”The Enemy”.

De är inte ute efter en diskussion, de är ute efter att bevara sin identitet. Ljuset får inte sina konturer utan mörker, det behöver mörkret för att kunna erkännas och ens existera. Jesus behöver djävulen. Och delar av dessa Trump-anhängare i Sverige får inte sina konturer utan den så kallade ”PK-maffian”.

Det finns en undertext till personliga påhopp; ”I brist på lust till saklig diskussion och argument så attackerar jag din person i stället för ditt ord”. Du har säkert träffat dessa varelser i din vardag.

För första gången i retorikspaltens historia hade jag velat ha en psykolog som en sidekick. Någonstans i reptilhjärnan söker människan – som är ett flockdjur – en flockledare att följa och en flock att tillhöra.

Är du utstött och ensam är sannolikheten att du går med i scientologerna lika stor som att du går med i ett rasistiskt sammanhang. Eller vilken grupp som helst. Det är inte en fråga om vad du går med i utan vem som tar an dig först. Du söker ett par öppna armar, en trygghet och tillhörighet. Sammanhanget är sekundärt för detta är i grunden en överlevnadsfråga.

När du väl är med skyddar du detta sammanhang med näbbar och klor, du tänker inte kritiskt för hur kan du? De andra ifrågasätter flocken som räddade dig från utstötthet. Så den psykologiska förklaringen till att folk går till attack är att de vill skydda sin frälsare oavsett hur fläckig ledaren må vara av synd. Och det retoriska resultatet är – katastrof.

Men hur kan då Trump vinna anhängare, undrar du. Bra fråga! Han är inte lika katastrofal som delar av sina anhängare. Han var skicklig fram tills nyligen. Medier har raljerat över att han pratar som en åttaåring. Men för att vinna väljare är det bättre att du som Trump pratar så att alla förstår i stället för att prata som en professor. Trump har den kristna retoriken där det finns två val – ljus eller mörker, Hillary eller Donald. Kulturellt passar det USA bra. Han viftar bort sina misstag och säger att det finns viktigare saker att fokusera på som USA:s framtid. Touché!

Men så kommer ”The tipping point” där trovärdigheten sjunker som en sten. När han ständigt säger ”I didn’t say that” och medier ständigt bevisar exakt när han sa det. Där blir till och med de identitetstörstande flockanhängarna tveksamma till sin ledare. Slagorden ”PK-maffia” och ”vänsterfitta” hjälper inte längre till med konturerna av den egna identiteten. Men kanske kan Jesus eller AIK hjälpa till? Vi får se vilken flock som hittar detta släkte först om den upplöses.

Elaine Eksvärd

retoriker