Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Kärnkraften garanterar stabilitet och minskade utsläpp

Kärnkraften står idag för ungefär 40 procent av Sveriges totala elproduktion. Fortsatt stabil elförsörjning är att ta ansvar gentemot hushållen och för vår konkurrenskraft, skriver Lars Hjälmered (M) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kärnkraft, 29/6

Vi har två viktiga utmaningar framför oss på energiområdet, dels måste utsläppen minska och dels måste vi kunna leverera en stabil elförsörjning till svenska hushåll och industri till rimliga kostnader. Därför vill Moderaterna och Kristdemokraterna se över fortsatt drift av Ringhals 1, och 2 samt ta fram en ny plan för fjärde generationens kärnkraft.

Kärnkraften står idag för ungefär 40 procent av Sveriges totala elproduktion. Fortsatt stabil elförsörjning är att ta ansvar gentemot hushållen och för vår konkurrenskraft. Kärnkraften är idag tillsammans med vattenkraft det som bäst kan leverera en stabil elförsörjning. Att använda befintlig kärnkraft under lång tid ger stor klimatnytta för världen, en förtida stängning skulle kosta i pengar och tillkommande utsläpp. Samtidigt ska sägas att moderaterna vill ha förnybart och vill satsa stort på teknikutveckling.

I en färsk rapport från Energiföretagen är ett framtida scenario med en kombination av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft det billigaste alternativet

Linda Burenius och Jennie Widerholm menar däremot att satsningar på kärnkraften skulle vara olönsamt och dyrt för skattebetalarna. Min uppfattning är däremot att skattebetalarna vill få valuta för sina pengar och att varje satsad krona ska ge utsläppsminskningar och stabil elleverans. I en färsk rapport från Energiföretagen är ett framtida scenario med en kombination av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft det billigaste alternativet.

Mitt uppdrag som politiker handlar om att ta mitt ansvar för att Sverige får en trygg elförsörjning med låga utsläpp och till rimliga kostnader. Att ta vara på klimatfördelarna med kärnkraften är klokt både för miljö och ekonomi.

Lars Hjälmered (M)

ordförande för riksdagens näringsutskott och energipolitisk talesperson för M