Kärnkraften garanterar stabilitet och minskade utsläpp

Kärnkraften står idag för ungefär 40 procent av Sveriges totala elproduktion. Fortsatt stabil elförsörjning är att ta ansvar gentemot hushållen och för vår konkurrenskraft, skriver Lars Hjälmered (M) i en replik.

ANNONS

Replik

Kärnkraft, 29/6

Vi har två viktiga utmaningar framför oss på energiområdet, dels måste utsläppen minska och dels måste vi kunna leverera en stabil elförsörjning till svenska hushåll och industri till rimliga kostnader. Därför vill Moderaterna och Kristdemokraterna se över fortsatt drift av Ringhals 1, och 2 samt ta fram en ny plan för fjärde generationens kärnkraft.

Kärnkraften står idag för ungefär 40 procent av Sveriges totala elproduktion. Fortsatt stabil elförsörjning är att ta ansvar gentemot hushållen och för vår konkurrenskraft. Kärnkraften är idag tillsammans med vattenkraft det som bäst kan leverera en stabil elförsörjning. Att använda befintlig kärnkraft under lång tid ger stor klimatnytta för världen, en förtida stängning skulle kosta i pengar och tillkommande utsläpp. Samtidigt ska sägas att moderaterna vill ha förnybart och vill satsa stort på teknikutveckling.

ANNONS

I en färsk rapport från Energiföretagen är ett framtida scenario med en kombination av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft det billigaste alternativet

Linda Burenius och Jennie Widerholm menar däremot att satsningar på kärnkraften skulle vara olönsamt och dyrt för skattebetalarna. Min uppfattning är däremot att skattebetalarna vill få valuta för sina pengar och att varje satsad krona ska ge utsläppsminskningar och stabil elleverans. I en färsk rapport från Energiföretagen är ett framtida scenario med en kombination av kärnkraft, vattenkraft och vindkraft det billigaste alternativet.

Mitt uppdrag som politiker handlar om att ta mitt ansvar för att Sverige får en trygg elförsörjning med låga utsläpp och till rimliga kostnader. Att ta vara på klimatfördelarna med kärnkraften är klokt både för miljö och ekonomi.

Lars Hjälmered (M)

ordförande för riksdagens näringsutskott och energipolitisk talesperson för M

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS