Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Justitieminister nöjd med rättsosäker asylmetod

Migrationsverket har uppfattat regeringens önskemål att avvisa så många som möjligt och låter sig styras av denna politiska önskan framför att genomföra en rättssäker asylprocess och justitieminister Morgan Johansson (S) är nöjd med detta, skriver Birgitta Göransson, Skyddsvärnets Krismottagning i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en intervju den 25/10 svarar justitieminister Morgan Johansson (S) på frågor om Migrationsverkets åldersbedömningar som av medicinska, rättsmedicinska, juridiska, matematiska med flera experter och forskare granskats och befunnits ovetenskapliga. En stor andel barn avvisas med den som grund.

Ministern svarar att regeringskansliet inte kan styra en myndighets val av metod.

Vi som följt barns och ungdomars asylprövningsprocess genom nära och årslånga kontakter och läst många utredningar har sett hur Migrationsverket ställer allt högre och omöjliga krav på de asylsökandes bevis för asylskäl

Nej, men justitieministern har ett ansvar för hur rättsvårdande myndigheter sköter sina uppdrag. Migrationsverkets arbete bör granskas på samma sätt som andra delar av rättskedjan. Brottsförebyggande rådet har utvärderat ny lagstiftning, hur domstolar dömer, hur polisen utreder brott, hur kriminalvården verkställer straff. Varför inget uppdrag till Brå att granska Migrationsverkets arbete? Regeringen utlovade en utvärdering av den tillfälliga lagen från juli 2016. Den försämrade kraftigt barns och ungdomars möjligheter att få uppehållstillstånd och att få ett humant omhändertagande. Vart tog den utvärderingen vägen?

Omöjliga krav på asylsökande

Vi som följt barns och ungdomars asylprövningsprocess genom nära och årslånga kontakter och läst många utredningar har sett hur Migrationsverket ställer allt högre och omöjliga krav på de asylsökandes bevis för asylskäl. Pass utställda av afghanska ambassaden i Sverige godtas inte, tashkira den enda identitetshandling som finns i Afghanistan är för lätt att förfalska; så resonerade inte Migrationsverket före 2015 men 2016.

Min slutsats: Migrationsverket har uppfattat regeringens önskemål att avvisa så många som möjligt och låter sig styras av denna politiska önskan framför att genomföra en rättssäker asylprocess och justitieministern är nöjd med detta.

Birgitta Göransson

psykolog och psykoterapeut, Skyddsvärnets Krismottagning i Göteborg

fd kriminalvårdsdirektör