Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

John Lapidus går vilse i vinstdebatten

John Lapidus försöker leda i bevis att privata vårdgivare är onda och att de delar samhället. Till sin hjälp tar han USA som skräckexempel. Argumentationen haltar betänkligt, skriver Henrik Ekelund (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vinster i välfärden, 13/3

Det är tydligt att John Lapidus i sin artikel upprörs å det grövsta av privat vård. Dock är det svårt att förstå vad som upprör honom förutom att han bär på en känsla att han, och därmed också socialdemokratin, bör vara ännu mer upprörd.

Lapidus bygger upp en skrämmande bild med hjälp av exemplet USA och försöker leda i bevis att privata vårdgivare är onda och att de delar samhället. Problemet är dock att han har fel.

Betala lika mycket skatt

För att förklara Lapidus argumentation är han alltså upprörd över att människor väljer andra vårdgivare än de offentliga och försöker få det till att det utarmar den offentliga vården. Det är lite som att stå i kön på Konsum och vara arg över att andra väljer Ica. Trots att de som köper sina varor på Ica, i detta fall, redan har subventionerat Lapidus varor på Konsum.

För så är det. Om du väljer att köpa en privat vårdförsäkring så kommer du inte att betala mindre i landstingsskatt. Du kommer fortfarande att ha varit med och betalat för sjukvården trots att du sedan väljer annan utförare och kanske till och med skjuter till extra (beskattade) pengar ur egen ficka.

Samma ersättning

Detsamma gäller vård i enskild regi. De får exakt samma ersättning som de offentliga för tjänsterna de tillhandahåller. Genom att ha bättre bemötande och effektivare verksamhet kan de göra vinst på samma pengar som de offentliga. Det vet de om och det är ingen slump att när de populäraste vårdcentralerna listas så är det nästintill bara ”privata” vårdcentraler i toppen.

John Lapidus är också indignerad över att socialdemokraterna begravt sin utredning om vinstförbud i välfärden. Förklaringen är enkel; de har läst verkligheten och insett det orimliga i att hota att lägga ner all den populära verksamhet som på ett föredömligt sätt bidrar till en fungerande välfärd.

Henrik Ekelund (M)

regionfullmäktigeledamot