Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas BrendingerSveriges Byggindustrier

Jobben finns i byggsektorn

För att bygga mer måste vi bli fler. Med rätt utbildning skulle ingen behöva gå arbetslös i Västsverige kommande år. Byggtakten i landet är högre än på länge och Västsverige utgör inget undantag, skriver Andreas Brendinger, Sveriges Byggindustrier.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Andreas Brendinger, Sveriges Byggindustrier
Andreas Brendinger, Sveriges Byggindustrier

För att bygga och underhålla nödvändig infrastruktur, producera hundratusentals nya bostäder och kontorsplatser, renovera och energieffektivisera bostäder behöver byggsektorn många fler de närmast åren. Förutom hantverkare, alla kategorier, behöver vi minst 12 000-15 000 tjänstemän – varav många tekniker och ingenjörer. Det är därför mycket angeläget för byggsektorn, såväl den privata som offentliga, att fler väljer byggrelaterade utbildningar. Det är en förutsättning för att kunna tillgodose behovet av effektiv infrastruktur, bygga bort det akuta bostadsbehovet och skapa fler arbetsplatser.

Välja och söka utbildning

Inom kort väljer flera tusen unga högre utbildningar vid någon av landets universitet, högskolor samt yrkeshögskolor. Det finns många utbildningsvägar in i byggbranschen och en utbildning inom bygg leder oftast till ett jobb efter avslutad utbildning. Behovet av utbildade ingenjörer med inriktning bygg-, anläggnings och installationsteknik bedöms öka de kommande åren. Men för att möta framtidens kompetensförsörjningsbehov måste också antalet platser vid byggrelaterade universitets- och högskoleutbildningar öka.

Yrkeshögskoleutbildningarna, som är uppskattade av branschen, är också en viktig utbildningsväg. Många av de som rekryteras till produktionsledande roller kommer från yrkeshögskolan. Praktikinslagen i dessa utbildningar ger värdefulla kontakter med arbetslivet och oftast erbjudande om jobb. Vi ser ett ökat behov av yrkeshögskoletekniker inom såväl bygg-, anläggning som installation.

Låg arbetslöshet

Det finns gott om jobb och arbetslösheten är mycket låg i branschen. För att kunna attrahera fler unga krävs ansvar och engagemang från branschen, politiken och avtalsrörelsen. Förutsättningarna för att bygga är goda men för att vi ska kunna bygga mer så behöver vi också vara fler. En undersökning från Sveriges Byggindustrier visar att 63 procent av medlemmarna anser att bristen på arbetskraft är det största hindret för att växa. Även konsulter, arkitekter, byggherrar, kommuner med flera är i stort behov av fler medarbetare. Sverige behöver fler bostäder, fler arbetsplatser och en effektiv infrastruktur och vi byggare vill gärna bidra.

 

Andreas Brendinger

Sveriges Byggindustrier