Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgör nästa val. Det går inte längre att avfärda Sverigedemokraternas sympatisörer som korkade och obildade bonnläppar, skriver Joakim Lamotte.

Joakim Lamotte: Joakim Lamotte: SD håller på att bli en ny folkrörelse

Sverigedemokraternas segertåg tycks aldrig spåra ur. Orsaken till detta finns det många teorier om och jag har vid det här laget hört de flesta. Men kanske är det dags att säga det som de flesta samhällsdebattörer verkar ha så svårt att röra vid; att en stor del av svenska folket helt enkelt har bestämt sig för att de vill ha minskad invandring, skriver Joakim Lamotte, journalist. 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De kallar oss blinda och säger att vi måste vakna och öppna våra ögon. De påstår att vi inte ser vad som håller på att hända med det Sverige som en gång fanns. De har övergett traditionella medier och söker i stället sin information hos alternativa nyhetskällor, med främlingsfientlig agenda, som exempelvis Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. De är människorna som kommer att avgöra nästa val, och de går inte längre att avfärda som korkade och obildade bonnläppar.

Främlingsfientliga nyhetssajter

I takt med att Sverigedemokraterna vinner mark i alla opinionsundersökningar så har de alternativa främlingsfientliga nyhetssajternas framfart exploderat. De slår varje vecka rekord i antalet delningar i sociala medier, medan så kallad gammelmedia halkar efter. Dagligen ser jag på Facebook hur människor hellre sprider vidare de här sajternas innehåll i stället för traditionella mediers nyheter. Det är inte längre något som det hymlas med och vi som protesterar får höra att vi är rädda för sanningen.

Kanske har dessa människor rätt när de säger att vi inom media har varit blinda och att vi måste vakna. De senaste veckorna har jag provat att öppna ögonen och det jag ser är att Sverigedemokraterna och främlingsfientlig nyhetsförmedling håller på att bli en folkrörelse. Att bevittna detta är som att se en bilkrasch i slow motion. Man vet att det kommer ske en olycka, men det finns inget att göra för att stoppa den.

Säg som det är

Sedan förra valet har varenda politiker och samhällsdebattör försökt leverera egenhändigt ihopsnickrade förklaringar till varför Sverigedemokraternas segertåg aldrig spårar ur. Vissa säger att det beror på växande klassklyftor och för lite fokus på landsbygden, medan andra skyller på vinklad medierapportering med rasistiska problemformuleringar, eller att politikerna låter Sverigedemokraterna sätta agendan för samtalen om migration och integration.

Jag har hört det mesta vid det här laget, men kanske är det dags att säga det som de flesta samhällsdebattörer verkar ha så svårt att röra vid. Att en stor del av svenska folket helt enkelt har bestämt sig för att de vill ha minskad invandring. 

Jag har, som sagt, de senaste veckorna noggrant följ debatten bland "Sverigevänner" på Internet och måste gå emot dem som slentrianmässigt framställer dessa som obildade och korkade bonnläppar som inte har förstånd att tänka längre än näsan räcker. Tvärtom är dessa människor numera representerade i alla samhällsklasser. De är ofta väl pålästa, har koll på fakta och siffror, och är svåra att beslå med lögner. Att slänga epitet i ansiktet på dem är bästa sättet att förlora debatten. Att prata om empati och medmänsklighet funkar inte heller.

Det spelar ingen roll hur många reportage det görs som visar bilder på små barn som flyr från krig och övergrepp, när den avtrubbade publiken kvickt som ögat ändå surfar in på närmsta alternativa nyhetssajt och bombarderas med ensidiga texter om hur många flyktingar Sverige tar emot medan andra länder står helt passiva utan ansvar. Eller om hur radikala islamister tar över landet och förtrycker kvinnor på löpande band.

Inget jag skulle rösta på

Det är tre år kvar till nästa val och undersökningar visar att frågan om invandring blir allt viktigare för väljarna, samtidigt som Sverigedemokraterna växer så att det knakar. Om utvecklingen fortsätter på samma vis råder det ingen tvekan om att Sverigedemokraterna har god chans att bli landets största parti, och det finns inget som i nuläget pekar på motsatsen. Enda sättet att undvika det skulle vara om något annat parti bestämmer sig för att reglera invandringen hårdare. Det vore inget parti som jag skulle rösta på, men då skulle vi i alla fall slippa att Sveriges största parti blir ett parti med rötter i den nynazistiska rörelsen.

Läs också: Joakim Lamottes krönikor på gp.se