Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Otryggt. När ska de rödgröna politikerna ta trygghetsproblemen i Göteborg på allvar? skriver Jonas Ransgård (M).

Jippon gör inte staden tryggare

Det är med dans, sång och musik som Socialdemokraterna vill möta gängkriminaliteten och knarkhandeln mitt i centrala Göteborg. Vi tror inte på det, skriver Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Trygghet i Nordstan, 20/2

De båda kommunalråden Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) avfärdar än en gång den borgerliga oppositionens förslag och Polisens önskemål om en tidigare stängning av köpcentrumet Nordstan. I stället förfäktar de sin idé om att med något slags kulturprojekt försöka göra området säkert och tryggt, även efter det att butikerna stängt och kunderna har gått hem för kvällen. Det är med dans, sång och musik som Socialdemokraterna vill möta gängkriminaliteten och knarkhandeln mitt i centrala Göteborg.

Tryggheten i Nordstan är om kvällarna bristfällig. Om detta talar antalet rapporterade brott och incidenter sitt tydliga språk. Vi menar att situationen har tillåtits att gå överstyr och att det nu krävs resoluta åtgärder för att häva och vända utvecklingen. Det är beklagligt att ledande socialdemokrater i stället väljer att trivialisera problemet.

Nonchalerar oron

Besynnerligt prestigefullt framhärdar stadens rödgröna ledning i att Nordstan ska hålla öppet intill sena natten. Därmed nonchalerar de göteborgarnas berättigade ängslan över en oacceptabel oroshärd mitt i den centrala staden. Få efterfrågar att ett köpcentrum håller öppet efter det att själva butikerna har stängt.

Alliansen har i byggnadsnämnden föreslagit en ändring i detaljplanen för att ge Nordstadens Samfällighetsförening möjlighet att, om den önskar, kunna stänga köpcentrumet tidigare. Den rödgröna majoriteten i nämnden har avfärdat det förslaget.

Under nyårshelgen tvingades ändå Göteborgs stad, på direkt uppmaning av Polisen, medverka till att mycket skyndsamt utverka en tidigare stängning. Anledningen var att det då förelåg ett distinkt hot om att ungdomsgäng avsåg beskjuta ordningsvakter med fyrverkeripjäser inne i gallerian.

Medverkar gärna

Alliansen medverkar gärna till att med genomtänkta åtgärder göra den fysiska gestaltningen av det offentliga rummet i city tryggare. Vi har själva föreslagit det och vi vill också att utsatta miljöer ska kompletteras med trygghetsfrämjande kameror. Vi tycker också att det är angeläget att stärka socialtjänstens arbete med att lyfta unga människor ur destruktiva sammanhang och miljöer. Vidare menar vi att staden tydligare måste betona skolans enorma betydelse för att motverka att unga människor gör olyckliga livsval. Kunskap och godkända betyg är det viktigaste och mest långsiktiga motmedlet mot utanförskap och kriminalitet.

Utrymmet för dessa nödvändiga både kort- och långsiktiga åtgärder riskerar emellertid att vara otillräckligt, om man i stället spiller krutet på diverse fantasifulla jippon. När ska de rödgröna politikerna ta trygghetsproblemen i Göteborg på allvar?

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd, Göteborg