Efter talet träffade jag mängder av glada göteborgare. Det är dessa människor - de högtidsklädda barnen, flera med palestinskt ursprung - som Elisabet Lann nu misstänkliggör. Familjerna med picknickfilt ryms inte i hennes verklighetsbild, skriver debattören.
Efter talet träffade jag mängder av glada göteborgare. Det är dessa människor - de högtidsklädda barnen, flera med palestinskt ursprung - som Elisabet Lann nu misstänkliggör. Familjerna med picknickfilt ryms inte i hennes verklighetsbild, skriver debattören. Bild: Badereddin Moukayed

Jag vägrar vara tyst när vanliga göteborgare anklagas för antisemitism

Elisabet Lann har skrivit en lång debattartikel som innehåller många anklagelser. Trots att Lann använder sig av insinuationer och invektiv ska jag ska försöka bemöta texten på ett sakligt sätt, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

28/6 De rödgröna ägnar sig mer åt vänsteraktivism än åt att lsöa samhällsproblem

Lann har rätt i att Göteborg står inför påfrestningar – men när hon skriver att pengarna inte räcker till är det på grund av vad hennes eget parti, med Ebba Busch som vice statsminister, har prioriterat. I stället för skolsatsningar har vi fått nedskärningar och fortsatt vinstjakt. I stället för en bättre välfärd har regeringen slungat in Sverige i en vårdkris – en vårdkris som man förnekar äger rum, trots larmen från läkare och sjuksköterskor. I stället för kortare bostadsköer har bostadsbyggandet kollapsat. Skattesänkningar och lyx-RUT är viktigare än välfärden när Kristdemokraterna väl får styra.

ANNONS

Lann gör misstaget att blanda samman kritik mot den israeliska ockupationen av Palestina med hat mot svenska judar. Det är antisemitiskt att tillskriva judar i Sverige, eller någon annanstans, minsta ansvar för vad den israeliska högerregeringen sysslar med. Läs bara vad Svenska kommittén mot antisemitism skriver: ”Slutligen överskrids gränsen mellan antisemitism och politisk kritik när judar kollektivt hålls ansvariga för Israels politik.”.

Jag blir också förvånad över att just Lann riktar kritik mot mig. Lanns kandidat till kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M) besökte själv nyligen Göteborgs Moské, som var medarrangörer till bönen i Slottskogen, och närvarade där vid en könsseparerad bön. Detta har hon inte nämnt med ett ord.

Så sent som i januari ledde hennes egen partikollega en kristen massbön till stöd för Israel på Gustav Adolfs torg. I de referat som finns från massbönen återges inga citat om den illegala ockupationen. Jag har aldrig kritiserat henne för det – för jag antar att Kristdemokraterna står upp för en tvåstatslösning ändå. Man kan både hata Hamas och hata ockupationen.

Efter talet träffade jag mängder av glada göteborgare. Det är dessa människor - de högtidsklädda barnen, flera med palestinskt ursprung - som Elisabet Lann nu misstänkliggör. Familjerna med picknickfilt ryms inte i hennes verklighetsbild.

ANNONS

Jag brukar inte reagera på sådana påhopp, jag är trygg i mitt motstånd mot antisemitism, men jag tänker inte vara tyst när helt vanliga göteborgare misstänkliggörs

Det är tydligt att det från högerhåll finns en strategi där man försöker tysta seriös kritik av Israels brott mot folkrätten genom att anklaga kritikerna för antisemitism. Jag brukar inte reagera på sådana påhopp, jag är trygg i mitt motstånd mot antisemitism, men jag tänker inte vara tyst när helt vanliga göteborgare misstänkliggörs.

Självklart finns det extremister som använder Gaza och Israel som skäl för sin antisemitism. Men: de högtidsfirande barnen, Palestinavännerna som samlar in förnödenheter när regeringen skär i biståndet, alla som inte orkar titta på de hemska bilderna från Gaza och de som delar instagraminlägg om Rafah är inte Hamas – de är göteborgare.

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande

ANNONS