Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jag stödjer fler försök med sextimmars arbetsdag

Jag kommer att stödja fler försök med sextimmars arbetsdag som är finansierade med det anslag fullmäktige beslutat om. Men det är varken rimligt eller möjligt att införa sextimmars arbetsdag generellt i kommunen, skriver Tord Karlsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sextimmarsdag, 15/7

Maria Rydén (M) frågar sig om jag kommer att skriva på nödvändiga kollektivavtal för att göra det möjligt att genomföra fler försök med inslag av arbetstidsförkortning. Svaret är ja, det kommer jag att göra.

De beslut som nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning tagit om att bifalla några försök som inkluderar sextimmars arbetsdag kommer jag att stödja. Det handlar om tidsbegränsade och småskaliga tester som är finansierade av det anslag som finns i den av fullmäktige beslutade budgeten. Det finns således en politisk uppgörelse om detta. Därför kommer även jag att bidra till att göra dessa försök möjliga.

Handlade om annat

De svar jag tidigare lämnat i GP handlade bland annat om möjligheten att införa sextimmars arbetsdag generellt i kommunen. Det är en annan sak. Detta har aldrig varit vår intention. Det vore inte rimligt eller möjligt att bekosta en sådan reform via den kommunala skattsedeln.

Diskussionen om sextimmars arbetsdag måste i första hand föras i avtalsförhandlingar och i riksdagen. Detta är en komplex fråga där det behöver tas ett väl koordinerat helhetsgrepp. Flera aspekter – såsom personalförsörjning, arbetsmiljö och finansiering – måste finnas med i bilden.

Även om jag inte ser realismen i att generellt införa sextimmars arbetsdag säger jag inte blankt nej till arbetstidsförkortningar. I vissa situationer kan detta vara en positiv del i en helhetslösning. Det finns exempel som visar att det med rätt upplägg kan vara möjligt att uppnå goda resultat. Det ska vi inte blunda för.

Tord Karlsson (S)

biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs stad