I stället för att jobba med knäbesvär, fotleder och höfter borde vi sjukgymnaster som har specialistkompetens inom psykisk ohälsa få jobba heltid med dessa patienter. Det får vi inte i dag, skriver Ulf Åberg, sjukgymnast.
I stället för att jobba med knäbesvär, fotleder och höfter borde vi sjukgymnaster som har specialistkompetens inom psykisk ohälsa få jobba heltid med dessa patienter. Det får vi inte i dag, skriver Ulf Åberg, sjukgymnast.

Jag skäms som vårdgivare över en föråldrad lag!

Samtidigt som den psykiska ohälsan galopperar tillåts inte vi sjukgymnaster med specialistkompetens inom psykisk ohälsa ägna all vår tid åt dessa patienter. Uppdatera en föråldrad lagstiftning och låt oss jobba där vi gör mest nytta, skriver Ulf Åberg, sjukgymnast.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Politiska slagord haglar just nu: ”Framåt”, ”Välj ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige”, ”Du ska kunna lita på välfärden”. Tyvärr så skäms jag över alla dessa ord, för jag har nu jobbat över 34 år som sjukgymnast (specialkompetens inom psykisk ohälsa) och har samverkansavtal som privat praktiserande sjukgymnast. Totalt finns vi 231 sjukgymnaster/fysioterapeuter inom Västra Götalandsregionen som jobbar på samma villkor som övriga vården. Vi är en resurs och arbetar på Nationella taxan.

Visst är det konstigt när vi sjukgymnaster/fysioterapeuter, som har specialistkompetens inom psykisk ohälsa, som utgör fem procent av dessa 231 sjukgymnaster uppmanas att inte ta hand om den stora grupp inom psykisk ohälsa som söker oss. I stället uppmanas vi att följa lagen/regelverket som säger att vi skall jobba 51 procent med normalarvode, det vill säga knäbesvär, ont i höften och så vidare, i stället för att ta oss an alla de som har svåra psykiska besvär.

ANNONS

Lagen skall följas enligt tjänstemännen/landstinget och någon flexibilitet eller kritisk analys gällande lagen i sig i förhållande till det faktiska läget finns inte. Det är djupt oroande.

Ohälsan stiger brant

Enligt ett pressmeddelande från Försäkringskassan 25/3 2015 har de psykiatriska diagnoserna ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016. Det totala antalet sjukskrivningar har också ökat men kurvan för dem med psykiska orsaker stiger betydligt brantare. 2011 var andelen av de sjukskrivna som fått psykiatriska diagnoser 33 procent, 2016 hade andelen ökat till 45 procent. (Sjukskrivna i psykiatrisk diagnoser inom Västra Götalandsregionen, 2016 är 49 procent och VGR ligger näst högst i listan efter Dalarna i riket.)

Skrapar man lite närmare på siffrorna så är det stress, ångest och depression som är de dominerande delarna i det här, enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Vidare säger hon: "Det är ett prioriterat arbete. Vi ser vilka enorma kostnader det här för med sig på alla plan.” (SVT 25/3-17)

Den moderna ohälsan

För cirka 25 år sedan så varnade, docent Peter Währborg för den moderna ohälsan. Här finner vi bland annat utmattningssyndrom, som alltid föregås av långvarig stressreaktion. Hur kan en så föråldrad lag inte ha uppdaterats till år 2018?

Detta är en skandal för svensk sjukvård. Detta är en oerhörd tragik för alla medborgare som betalar skatt för en fungerande vård som inte fungerar.

ANNONS

När skall ni politiker med ansvar ändra en lag som i dag stjälper alla de patienter med psykisk ohälsa och stänger ute dessa från rätt professionell behandling? Jag skäms som professionell vårdgivare, som skattebetalare, som familjefar och uppmanar alla patienter som inte får rätt behandling att agera och skriva till politiker. Du politiker med ansvarskänsla och handlingskraft: Uppdatera lagen omgående till verkligheten!

Ulf Åberg

leg sjukgymnast (specialkompetens psykisk ohälsa, psykosomatik)

ANNONS