Vad Lindberg helt tycks ha missat är att reportaget ifråga inte handlar om migrationsfrågan. Det är en text om Göteborg. Om gängkriminalitet, narkotikahandel och växande klyftor. Om problem som funnits i Göteborg under decennier (långt före den stora migrationsvågen 2015) och som stadens styrande har svårt att hantera. Om felsatsningar, resursslöseri och en projektifiering av samhällsinsatser, skriver debattören.
Vad Lindberg helt tycks ha missat är att reportaget ifråga inte handlar om migrationsfrågan. Det är en text om Göteborg. Om gängkriminalitet, narkotikahandel och växande klyftor. Om problem som funnits i Göteborg under decennier (långt före den stora migrationsvågen 2015) och som stadens styrande har svårt att hantera. Om felsatsningar, resursslöseri och en projektifiering av samhällsinsatser, skriver debattören. Bild: Adam Ihse

Jag har inte bytt åsikt gällande integrationen

På GP Debatt ondgör sig ”samhällsdebattören” Mattias Lindberg över liberaler som drivit på en allt för omfattande invandring, där han nämner mig, och som nu är bekymrade över dess konsekvenser. Enligt Lindberg bör vi ”idka självkritik”. Jag har dock inte ändrat åsikt i migrations- eller integrationsfrågorna, skriver Malin Lernfelt, liberal debattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

12/10 Stå ert kast nu när integrationshaveriet drabbar er själva

Som exempel på detta använder han mig och ett aktuellt reportage jag skrivit för Timbros tidning Smedjan. Vad Lindberg helt tycks ha missat är att reportaget ifråga inte handlar om migrationsfrågan. Det är en text om Göteborg. Om gängkriminalitet, narkotikahandel och växande klyftor. Om problem som funnits i Göteborg under decennier (långt före den stora migrationsvågen 2015) och som stadens styrande har svårt att hantera. Om felsatsningar, resursslöseri och en projektifiering av samhällsinsatser.

Står fast vid åsikterna

Mina åsikter i migrations- och integrationsfrågorna är samma i dag som de var när jag började började skriva opinionsjournalistik för snart 20 år sedan. Jag står fast vid att Sverige måste vara ett land som står upp för asylrätten. Jag står fast vid min tro på arbetskraftsinvandring. Jag har också alltid varit tydlig med att integrationen måste fungera, kostnaderna fördelas på ett rimligt sätt och att den som saknar asylskäl bör återvända. Jag har tagit ställning mot särlösningar och könssegregation. Men jag är inte och kommer aldrig bli, en del av den nyhöger som kopplar allt till migration och gång på gång insinuerar att människor med ursprung någon annanstans skulle vara predestinerade för brott eller inte hör hemma i Sverige. Jag kommer aldrig att omfamna SD:s samhällsanalys.

ANNONS

Men jag är inte och kommer aldrig bli, en del av den nyhöger som kopplar allt till migration och gång på gång insinuerar att människor med ursprung någon annanstans skulle vara predestinerade för brott eller inte hör hemma i Sverige

Samhällsdebatt bör handla om sak och inte om person. Den som har något att säga bör framföra sina egna åsikter utan invektiv, hån och lögner. Vid enstaka tillfällen jag har i sociala medier ondgjort mig över debattörer som driver opinion på ett aggressivt och märkligt sätt. Men inte över att någon haft en uppfattning som skiljer sig från min och som framförts resonerande och respektfullt.

Målet för varje opinionsbildare är att få människor att lyssna och tänka till. I bästa fall kan man få någon att ändra åsikt och inse att det man säger eller skriver är rätt. Då har man lyckats. Att individer byter ståndpunkt är dessutom sunt. Det vore djupt obehagligt om alla under hela livet stenhårt höll fast vid exakt samma åsikter de hade som tonåringar och inte förändrades i takt med nya insikter och upplevelser. I just det här fallet har jag personligen inte ändrat mig i Lindbergs invandringskritiska riktning. Men om det nu skulle vara så att någon gjort det borde Lindberg rimligtvis glädjas och inte ägna sig åt kränkthetsorgier och krav på självrannsakan. Mitt tips till Lindberg att i framtiden försöka fokusera på vad han själv tycker och argumentera för det. I alla fall om han strävar efter att framstå som en seriös samhällsdebattör.

ANNONS

Malin Lernfelt, liberal skribent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS