Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har aldrig i något sammanhang propagerat för ett sådant förbud. Människor ska ha en självklar rätt att bränna koraner och biblar, skända flaggor och andra symboler som protest mot förtryck eller som hån och förlöjligande, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT
Jag har aldrig i något sammanhang propagerat för ett sådant förbud. Människor ska ha en självklar rätt att bränna koraner och biblar, skända flaggor och andra symboler som protest mot förtryck eller som hån och förlöjligande, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Jag har aldrig hävdat att vi ska ha hädelselagar

I sin replik kommer Johan Westerholm med nya anklagelser, denna gång om att jag vill införa hädelselagstiftning, något som jag över huvud taget inte påstått i min ursprungliga text, skriver Mattias Irving, religionspolitisk debattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

27/4 En hädelselag skulle innebära att vi införde apartheid

24/4 Skärp lagen så att Paludans koranbränningar kan ses som hatbrott

Det är tyvärr på sin plats att ge läsaren en kort bakgrund till Johan Westerholm innan jag bemöter de anklagelser som riktas mot mig i hans replik. Westerholm har i många år förföljt vår förening för progressiva troende, och har under den tiden spridit en lång rad fullfjädrade konspirationsteorier om oss. I sin långa tirad av anklagelser har han, bland mycket annat, påstått att vi tillhört en hemlig styrande elit inom Socialdemokraterna (ett s k ”dirty dozen”), att vi egentligen har varit en front för den egyptiska organisationen Muslimska brödraskapet, samt att vi genom infiltratörer har haft inflytande över regeringens arbete.

Dunkla utkanter

Dessa påståenden har för oss i föreningen Hjärta lett till stora mängder näthat från Westerholms läsare. Detta har i åratal underblåsts från hans blogg i offentlighetens dunkla utkanter. Denna blogg ägs av ett litet bolag som styrs av högerpopulistpartiet Medborgerlig samlings partiledare, tillsammans med althögerpublicisten Chang Frick, som nyligen uppmärksammats för sin medverkan i rysk propaganda. Han har tidigare publicerat guider till hur man näthatar journalister. Dessa verkar Westerholm ha studerat noga.

Så långt om bakgrunden och kontexten till Westerholms replik. Den äger inte rum i ett vakuum utan är bara ännu ett led i en mycket långvarig kampanj. I sin replik kommer han med nya anklagelser, denna gång om att jag vill införa hädelselagstiftning, något som jag över huvud taget inte påstått i min ursprungliga text. Därpå avslutar han med att påstå att jag i praktiken vill införa ett apartheidsystem. Detta förtjänar ett kort förtydligande från min sida.

Då är det inte längre ”religionskritik” utan ett hot mot svenska minoriteter och i förlängningen mot hela vår samhällsgemenskap

Koranbränning i sig är inte, och har aldrig varit förbjudet. Det bör heller inte förbjudas. Jag har aldrig i något sammanhang propagerat för ett sådant förbud. Människor ska ha en självklar rätt att bränna koraner och biblar, skända flaggor och andra symboler som protest mot förtryck eller som hån och förlöjligande.

Det som dock inte bör vara tillåtet är att bränna symboler som en iscensättning av att bränna människor. För det blir effekten när antisemitiska grupperingar bränner Israels flagga i samband med en demonstration mot judars påstådda världsherravälde, eller när figurer i ytterkantshögern eldar en koran vid en moské och samtidigt hetsar om att muslimer inte hör hemma i Europa utan måste fördrivas. Då är det inte längre ”religionskritik” utan ett hot mot svenska minoriteter och i förlängningen mot hela vår samhällsgemenskap.

Mattias Irving, religionspolitisk debattör