Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ockuperat område. Med cirka 700 000 bosättare i cirka 250 bosättningar och med 40 procent av Västbanken inte nåbar för palestinierna, är tvåstatslösningen på väg att försvinna. Ockupationen omöjliggör demokrati, skriver debattörerna. Bilden är från Hebron.

Israel kan välja ockupation eller fred

”Den så kallade ’ockupationen’ … är det påtvingade resultatet av palestiniernas och arabstaternas fortsatta vägran att acceptera staten Israels existens”, skriver den israeliske ambassadören Isaac Bachman. Han är uppenbarligen ovetande om att PLO redan 1993 erkände ”Israels rätt att existera i fred i enlighet med FN:s beslut”, skriver Ilan Cohen och Olle Katz.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ilan Cohen
Ilan Cohen

Replik

Sexdagarskriget, 10/6

Vi är överens om att kriget 1967 påtvingades Israel av arabstaterna med Egypten i spetsen, som hotade att utplåna Israel. Efter den förkrossande segern hade Israel alternativet att lämna tillbaka de erövrade områdena mot en varaktig fredsuppgörelse.

Direkt efter kriget motsatte sig kloka israeler ockupationen av de erövrade palestinska områdena, Västbanken och Gaza, med orden: ”Vår rätt att försvara oss mot utplåningen ger oss inte rätt att förtrycka andra. Ockupationen leder till kontroll, som leder till

Olle Katz
Olle Katz

motstånd, som leder till förtryck, som leder till terror, som leder till terror mot terrorn”. Det segerrusiga Israel valde dock ockupationen med de redan då förutsägbara följderna.

Israel har fred med Jordanien och Egypten och palestinierna har erkänt Israel. Arabförbundets fredsinitiativ från 2002 finns kvar, där alla arabiska stater erbjuder erkännandet av Israel och fredsavtal mot återgång till 1967 års gränser. Israels regering har tillbakavisat förslaget. Ingen tvingar Israel att sedan 50 år bryta mot internationell lag och hålla miljontals palestinier under militärstyre, att beröva dem deras mark, att riva deras hus, att godtyckligt sätta upp vägspärrar, att förstöra miljontals olivträd, och att utsätta Gaza för en nästan total blockad.

Förödande ockupation

Med cirka 700 000 bosättare i cirka 250 bosättningar och med 40 procent av Västbanken inte nåbar för palestinierna, är tvåstatslösningen på väg att försvinna. Ockupationen omöjliggör demokrati. En sådan stat förutsätter att en judisk minoritet skall bestämma över en palestinsk majoritet. Mot denna bakgrund har den israeliska fredsrörelsen med många före detta generaler och kända kulturpersonligheter i spetsen, bland andra Amos Oz, bildat initiativet Save Israel Stop the Occupation (SISO).

Tillsammans med den samlade israeliska fredsrörelsen kräver vi att Israel tar ansvar för sitt eget öde – vi förväntar oss att det Israel som vi bryr oss om tillämpar denna visdom.

Vi bryr oss om Israels framtid. Israels judar skall inte sända sina barn till krig för att förtrycka ett ockuperat folk. Stora framgångar har uppnåtts under de 69 år som staten har funnits till, men 50 års ockupation är, som vi ser det, förödande inte bara för palestinierna utan även för Israel.

Ilan Cohen och Olle Katz

talespersoner för JIPF, Judar för Israelisk Palestinsk Fred