Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zulmay Afzali, fd stabschef vid ministeriet för bekämpning av narkotika i Afghanistan, ordförande i regeringens kommitté för medierelationer samt senior terrorismanalytiker vid nationella säkerhetsrådet i Afghanistan. Zulmay Afzali har numera flyktingstatus i Sverige.

Islamistisk radikalism en klart närvarande fara

Efter att ha läst en artikel i GP den 9 juni med rubriken Programledare i blåsväder, förstår jag hur oerhört rädd man är i Sverige för att tala om reella hot från islamistiska kretsar. Denna svenska rädsla både chockar och förvånar mig, skriver fd terrorismanalytiker Zulmay Afzali.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Programledaren för Debatt i SVT, Belinda Olsson, har inte skrivit något som kan ses som kontroversiellt, ändå påstås hon nu bekräfta en nidbild när hon skriver om islam. Frilansjournalisten Magnus Sandelin skrev den 1 juni i Expressen om att vi måste ta hotet från islamistiska grupper på allvar. Han framhöll att den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige och övriga Europa ändrat karaktär: de flesta som grips för islamistiska terrorbrott är födda eller uppvuxna i Europa. Om inte annat, så borde rättegången i Danmark mot de svenska män som planerade att på ett bestialiskt sätt döda oskyldiga människor, öppna våra ögon.

Under de senaste 15 åren har man har kunnat se en oroväckande upptrappning av islamistiska extremistaktiviteter i Europa. Grunden lades på 1980-talet när europeiska länder började bevilja politisk asyl och uppehållstillstånd åt hundratals islamistiska fundamentalister – många av dem veteraner från kriget mellan Afghanistan och Sovjet.

Berörda av humanitära skäl har Storbritannien, Sverige, Holland, Tyskland med flera under decennier välkomnat politiska flyktingar från hela världen. Förblindade av goda intentioner har de inte skiljt mellan oppositionella mot diktaturer och islamistiska fundamentalister med blodiga händer från avskyvärda terroristaktioner. Som en konsekvens har världens mest radikala islamister, vilkas hemländer i Mellanöstern vill ställa dem inför rätta för deras dåd, inte bara funnit en fristad utan även en bekväm bas för operationer i Europa.

Naiv inställning i väst

Europeiska regeringar har naivt nog trott att islamistiska radikalister, så snart de kommit till Europa och fått asyl, skulle sluta med sina våldsamma aktiviteter och att just deras länder skulle besparas radikalisternas vrede. Men så snart islamisterna gjort sig hemmastadda har de exploaterat dessa länders frihet och välstånd till att fortsätta sina ansträngningar att störta regeringar i Mellanöstern, samla in pengar och förse sina grupper med vapen och falska dokument så att de kan operera i sina ursprungsländer.

Från 1999 till 2001 misslyckades talibanledarna i en serie försök att invadera Panjshirprovinsen. Talibanerna kontrollerade då 90 procent av Afghanistan, men inte Panjshirprovinsen, och ville desperat kontrollera den också. Trots assistans av pakistansk militär lyckades de dock inte, utan mötte nederlag efter nederlag. Talibanledaren Mullah Mohammad Umer vände sig till ledningen för Al Qaida för att få hjälp. Al Qaida lovade att göra sitt bästa för att ta hand om problemet.

Falska dokument

Falska dokument som tillhandahölls av en cell som opererade i Belgien och Frankrike möjliggjorde för två Al Qaida-operatörer att utge sig för journalister. De reste in i norra Afghanistan och den 9 november 2001 nådde de framgång när de dödade den legendariske afghanske befälhavaren Ahmed Shah Masoud i en självmordsattack. Den ene terroristens familj tros fortfarande leva i Belgien.

Bombningen av en synagoga i den tunisiska turistorten Djerba i april 2002 där 21 människor dödades – de flesta europeiska turister - planerades i Tyskland och Frankrike. Pengarna för bombdådet i Casablanca i maj 2003 kom, enligt marockanska myndigheter, från celler som opererade i Spanien, Frankrike, Italien och Belgien. Efter 9/11 har attacker planerats eller genomförts i Madrid, Paris, London (vid minst fyra tillfällen), Milano, Berlin, Porto, Amsterdam och Stockholm.

Oroad över vår framtid

Jag är oroad över vår framtid. Islamistiska radikalister som varit asylsökande och blivit medborgare i europeiska länder, propagerar för Global Jihad. Omar Sheikh (brittiskfödd son till en förmögen pakistansk affärsman), utbildad vid Englands mest prestigefyllda privatskolor, ledde en pakistansk terroristgrupp. Han fängslades för sin roll i halshuggningen av Wall Street Journals reporter Daniel Pearl. Detta visar att anledningarna till radikalisering är djupa för många individer; hur många fler som Omar Sheikh lever i våra samhällen?

Länderna i Europa måste börja tänka på vilken policy och politik de har haft – och vilken de ska ha i framtiden.

Zulmay Afzali

fd stabschef vid ministeriet för bekämpning av narkotika i Afghanistan, ordförande i regeringens kommitté för medierelationer samt senior terrorismanalytiker vid nationella säkerhetsrådet i Afghanistan. Zulmay Afzali har numera flyktingstatus i Sverige. Texten är översatt från engelska